Hongkongi kohus mõistab kolmele demokraatiaaktivistile karistused

Copy
Ivan Lam ja Joshua Wong kohtusse saabumas.
Ivan Lam ja Joshua Wong kohtusse saabumas. Foto: TYRONE SIU/REUTERS

Hongkongi kohus mõistab kolmapäeval kolmele kohalikule tuntud demokraatiaaktivistile karistused meeleavaldustele õhutamise ja nende korraldamise eest.

Joshua Wong, Ivan Lamia ja Agnes Chow saavad peaaegu kindlasti vanglakaristuse.

Kõik kolm on kohtuistungil tunnistanud meeleavaldustel osalemist ja nende korraldamist, kuid rõhutanud, et nad jätkavad võitlust oma vabaduse eest.

«Me jätkame võitlust oma vabaduse eest – ja praegu ei ole meil aeg Pekingi ees põlvi nõtkutada ja alistuda,» ütles Wong ajakirjanikele.

Wong tunnistas oma süüd ebaseadusliku kogunemise organiseerimises ja protestile õhutamises, Lam protestile õhutamises ning Chow protestile õhutamises ja sellega ühinemises.

Kõik kolm jäävad vahi alla kuni kohtuotsuse langetamiseni 2. detsembril. Neid võib oodata maksimaalselt kolmeaastane vangistus.

Hongkongi raputasid mullu seitse järjestikust kuud ulatuslikke ja sageli vägivaldseks muutunud proteste, mis tõid tänavatele miljoneid inimesi. 

Peking ja kohalikud võimud on keeldunud nõudmistest korraldada vabad valimised ja on asunud üha jõulisemalt demokraatiapooldajaid represseerima. 

Eelmise aasta ulatuslike demokraatiameelsete protestide järel kehtestas Peking juunis Hongkongis uue range riikliku julgeoleku seaduse, mis käsikäes koroonapiirangutega on tänavaprotestid lämmatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles