Parempoolsed: prokuratuuri rünnakul Perlingu vastu on poliitiline maik (9)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Isamaa liikmeühenduse Parempoolsed üldkogu.
Isamaa liikmeühenduse Parempoolsed üldkogu. Foto: Sander Ilvest

Esmaspäeval teatas prokuratuuri eetikanõukogu, et endise peaprokuröri Lavly Perlingu asumine Isamaa ühenduse Parempoolsed toetajaliikmeks on ebaeetiline. Parempoolsete ühendus aga leiab, et prokuratuuri hinnangul on poliitiline maik. 

Püüded Lavly Perlingu Parempoolsete toetajaliikmeks astumises eetikakonflikti otsida ei ole kuidagi põhjendatud – jääb mulje, et riigiprokuratuuri seisukohavõtt on tehtud läbimõtlematult, kiirustades ning kogu poleemikal on juures poliitiline maik, kirjutavad Parempoolsed oma pöördumises. 

Nad meenutavad, et Perling ei tegutse juba pikemat aega tegevprokurörina, tema kohustused riigi peaprokuröri kohusetäitjana on lõppenud ja teenistussuhe riigiprokuratuuriga peatatud. Perling tegutseb nõustajana, konsulteerides Ukraina prokuratuuri reformide alal ÜRO mandaadi alusel. «Samuti on justiitsminister allkirjastanud käskkirja Perlingu vabastamiseks prokuröriteenistusest alates 20. septembrist 2021. aastal,» selgitas liikmeühendus Parempoolsed. 

Liikmeühendus põhjendas, et prokuröriametiga kaasnevad teatud piirangud, mis on aga seatud selleks, et kindlustada tegevprokuröride erapoolikus ametis. «Prokuröridel ei ole lubatud kuuluda erakonda, kuid nad võivad kandideerida valimistel, osaleda kodanikuühenduste ja kohaliku omavalitsuse volikogu töös. Meenutame, et Lavly Perling ei ole astunud erakonda, temale heidetakse ette avalikku toetusavaldust Parempoolsetele ning liikmeühenduse toetajaliikmeks olemist,» kirjutas ühendus. 

«Meie hinnangul võlgneb riigi peaprokurör Andres Parmas avalikkusele selgituse Perlingu ründamise tagamaade kohta. On arusaamatu, kuidas teenistussuhte peatanud ning oma lahkumisest avalikult teatanud Perlingu isiklikud poliitilised seisukohavõtud saavad kahjustada prokuratuuri mainet,» leiavad Parempoolsed. 

Nad soovivad ka teada, miks tegi prokuratuuri eetikanõukogu otsuse tagaselja – Lavly Perlingult ei küsitud tema seisukohta, teda ei kutsutud asja arutamisele ega teavitatud otsustest.  

«Ei ole saladus, et just Parmase ametisse nimetamine toimus EKRE heakskiidul, mille poliitikud on eelmisel nädalal eriti teravalt rünnanud Perlingu väljaütlemisi,» lisas liikmeühendus. «Kas Parmas käitus soovist EKRE-le meeldida või olid tema sammud lihtsalt läbimõtlemata, kuid ametisoleva peaprokurörina on just tema ületanud selle mõttelise piiri, mis peaks olema prokuratuuri ja päevapoliitika vahel.»

Parempoolsetele on jäänud mulje, et Perlingu soov poliitikasse panustada ei sobi lihtsalt osale poliitikutele. «Selle asemel, et julgustada inimesi poliitikas avalikult ja läbipaistvalt kaasa rääkima, näeme inetut karistusaktsiooni ja vastuseisu uute inimeste tulekule poliitikasse,» kirjutas liikmeühendus. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles