Eesti ja Moldova uuendasid sotsiaalkindlustuslepingut

BNS
Copy
Täna allkirjastasid sotsiaalminister Tanel Kiik ja Moldova suursaadik Ion Stăvilă sotsiaalkindlustuslepingu.
Täna allkirjastasid sotsiaalminister Tanel Kiik ja Moldova suursaadik Ion Stăvilă sotsiaalkindlustuslepingu. Foto: Erakogu

Sotsiaalminister Tanel Kiik ja Moldova suursaadik Ion Stăvilă sõlmisid sotsiaalkindlustuslepingu kokkuleppe, millega kaasajastatakse vastastikku töötajate pensioniõigusi.

Lepingus kajastatakse Eesti töövõimereformi ja võetakse arvesse isikuandmete kaitse üldmäärusest tulenevaid nõudeid kolmandatele riikidele edastatavate isikuandmete kaitsel. Samuti kajastab leping Moldova pensionisüsteemi muudatusi – enam ei määrata invaliidsuspensioni, vaid määratakse töövõimetuspension. 

«Sotsiaalkindlustuslepingu uuendamine annab Moldovas töötanud Eesti inimestele õiguse saada ka edaspidi võõrsil töötatud aastate eest Eestis pensioni. Sama kehtib ka moldovlastele, kes Eestis töötades on teeninud välja oma pensioniõigused ning saavad Eestis töötatud aja eest kodumaal pensioni,» sõnas Kiik.

Nüüd tuleb leping ratifitseerida riigikogus.

2019. aastal sai lepingu alusel Eesti pensioni seitse Moldovas elavat inimest. Kõigile neile oli määratud vanaduspension.

2020. aasta oktoobrikuu seisuga sai Eesti pensioni seitse Moldovas elavat inimest, kellest kuus sai vanaduspensioni ja üks ennetähtaegset vanaduspensioni. Sotsiaalkindlustusameti andmetel maksab Moldova pensioni aastas ligi kümnele Eestis elavale pensionärile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles