USA kohtunik nõuab selgitusi Khashoggi mõrvaga seotud tõendite kohta

Copy
Inimesed Jamal Khashoggi plakatitega Saudi Araabia konsulaadi juures Istanbulis.
Inimesed Jamal Khashoggi plakatitega Saudi Araabia konsulaadi juures Istanbulis. Foto: Emrah Gurel/AP

New Yorgi föderaalkohtunik nõudis teisipäeval, et USA luureteenistused esitaksid kohtule vähemalt osaliselt Saudi Araabia ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrvaga seotud tõendid.

Kohtunik tahab eelkõige luureteenistuste kinnitust, et nende valduses on tõepoolest helisalvestis, mis on seotud 2018. aastal Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis aset leidnud veretööga.

Lisaks soovis kohtunik Luure Keskagentuuri (CIA) ja riikliku luurejuhi ametkonna selgitusi selle kohta miks salvestist ja CIA mõrvaraportit pole avalikustatud.

Kohtuniku nõudmiste näol ei ole tegemist siiski käsuga, mis kohustaks luureametnikke oma teavet avaldama, kuid inimõigusorganisatsioonide arvates on see siiski märkimisväärne verstapost mõrva tagamaade selgitamisel.

ÜRO ekspert tõrjus septembris Saudi Araabia otsust ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvajuhtumis, tuues välja, et mõrvakäsu väidetavalt andnud tippametnikud jäid vabadusse.

«Saudi prokuratuur tõi täna selle õigluse paroodiaga taaskord lavale näitemängu. Neil kohtuotsustel ei ole mingit õiguslikku ega moraalset legitiimsust,» ütles ÜRO kohtuväliste hukkamiste eriraportöör Agnès Callamard.

Callamard mõistis hukka asjaolu, et kõrged ametnikud, kes tapmise väidetavalt korraldasid, on endiselt vabaduses ja kroonprints Mohammed bin Salman on igasuguse õigusliku järelevalve eest endiselt kaitstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles