Maris Lauri: isegi matemaatika kaheline saab aru, et valitsus ei kasuta laenuraha investeeringuteks (12)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Maris Lauri, riigikogu rahanduskomisjoni asejuht (Reformierakond)
Maris Lauri, riigikogu rahanduskomisjoni asejuht (Reformierakond) Foto: Riigikogu

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Maris Lauri ütles täna parlamendis, et 2021. aasta riigieelarves kasutatakse laenuraha jooksvate ning ebavajalike kulude katteks.

Lauri sõnul on eelarves ette nähtud puudujääk, mis pole majandusoludele kohane. «Majanduses prognoositakse kasvu ja koroonakriisis on lootust ohjamisele, kuid vaatamata sellele on Eesti ainuke riik Euroopa Liidus, mis paisutab ulatuslikult eelarve puudujääki.»

Ta tõi ta välja, et puudujääki põhjustavat laenuraha ei kasutata investeeringuteks. «Eesti riigi investeeringud – jättes kõrvale ELi vahenditest tehtavad – on sellest puudujäägist mõnevõrra üle 20%. Isegi matemaatika kaheline peaks aru saama, et 20 protsenti ei ole 100 protsenti, vaid sellest 5 korda väiksem,» sõnas Lauri.

Ka tõi Maris Lauri esile, et valitsus jagab eelarveraha ebaselgetel alustel. «Vaatame, mis juhtus lisaeelarve vahenditega. Mis juhtus MESis, mis juhtus Kredexis. Suur hulk raha jagati kummaliste põhjendustega, märkimisväärne osa rahast maandus omadele. Riigikontrollilt tulid tõsised etteheited. Kas midagi on muutunud? Ei ole ja ei tulegi. Vargus ja raiskamine jätkub.»

Endise rahandusministri hinnangul iseloomustab eelarvet ka tänavune katuserahade kasutamine. «Parim näide nahaalsusest on viimasel nädalal kirgi kütnud kübeke riigieelarvest, nn katuserahad, ametliku nimetusega regionaalsed investeeringud, mis pole enam ei regionaalsed ega ka investeeringud. Ilma vähimagi häbita suunatakse raha endale oma poliitilise agenda ajamiseks. Eesti valitsuse ametlikuks poliitikaks on saanud abordivastasus. Samuti Eesti riigi õõnestamine Putini sõprade rahastamisega. Aga ka raha jagamine lobigruppidele, kes riiklikult määratud (tervise)poliitikate vastu võitlevad,» ütles rahanduskomisjoni aseesimees.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles