Tähtis teada ⟩ Kus ja kuidas saab anda koroonaproovi?

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Koroonaviiruse drive-in testimine Paides
Koroonaviiruse drive-in testimine Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Terviseamet soovitab kõigil, kel on viirushaiguse sümptomid, anda koroonaviiruse proov. Proovi andmiseks on viis võimalust. 

Eestis on testimise võimekus ja testimisele ligipääs väga hea ning testimiseks kasutatakse usaldusväärset meetodit, ninaneelust laboris analüüsitud PCR testi.

Eestis pääseb testima viit moodi: 

  1. Perearsti või 1220 saatekirjaga: pärast perearsti saatekirja jõudmist avaliku testimise süsteemi saadetakse täisealisele (alates 18. eluaastast) testitavale telefoninumbrile lühisõnum, mis annab võimaluse broneerida ise endale proovi andmise aeg. 
  2. Lähikontaktne: lähikontaktne saab teate terviseametilt, mis sisaldab viimast lähikontaktis olemise kuupäeva ja karantiini lõpukuupäeva, samuti on välja arvutatud 10. päev, millal saab inimene tasuta anda koroonaviiruse ninaneeluproovi. Seejärel helistab terviseameti kõnerobot, mis jagab  käitumisjuhiseid, sh ka infot testile pääsemise kohta.
  3. Reisilt naastes: Eesti kodanikud saavad teha kaks testi, et lühendada eneseisolatsiooni. Testimine on vabatahtlik ja Eesti kodanikele tasuta, välismaalastele maksab test 67 eurot.
  4. Seireuuring: kui satute teadlaste seireprojekti juhuvalimisse, saate e-maili koos juhistega ankeedi täitmiseks ning seejärel on võimalik minna testimisele. 
  5. Tasuline testimine: tasulise testimise teenuse hinna kehtestab iga teenuseosutaja. Need jäävad vahemikku 70-86 eurot. Aja peab broneerima vastava teenuse osutaja kaudu.

Avalikku testimist korraldab terviseameti tellimusel ja koostöös perearstide seltsiga avaliku testimise organisatsioon, mille tööd koordineerivad Medicum ja Synlab. Proove võtavad Confido meditsiinikeskus, Qvalitas arstikeskus, Corrigo, Kuressaare, Hiiumaa, Valga, Põlva, Rapla ja Ida-Viru keskhaigla meedikud. Kodu- ja laustestimist teevad Alre ja Eldred Medical.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles