Amnesty International nõuab Karabahhi sõjakuritegude uurimist

Copy
Vene rahuvalvemissiooni välihaigla Stephanakerti lennujaamas 3. detsember 2020.
Vene rahuvalvemissiooni välihaigla Stephanakerti lennujaamas 3. detsember 2020. Foto: TASS/Scanpix

Amnesty International ütles neljapäeval, et Aserbaidžaan ja Armeenia peavad kiirelt uurima kummagi poole sõjakuritegusid hiljutises võitluses Mägi-Karabahhi pärast.

Eelmisel kuul sõlmisid Aserbaidžaan ja Armeenia Moskva vahendusel pärast kuus nädalat kestnud lahinguid rahu, mis võimaldas Aserbaidžaanil seni separatistide hõivatud Karabahhi naabrusalad tagasi saada.

Mõlemad pooled on süüdistanud teist rahvusvahelise õiguse rikkumises.

Amnesty kinnitab, et on analüüsinud 22 videot, mis kinnitavad kohtuväliseid hukkamisi, sõjavangide väärkohtlemist ja langenud vaenlaste surnukehade rüvetamist. Neist 12 videot näitavad Armeenia poole kuritarvitusi ja 10 videot Aserbaidžaani kuritarvitusi.

Ühel videol on näha, kuidas eakas mees palub kahelt Aserbaidžaani mundris sõjamehelt, et ta ellu jäetaks, aga siis lõikab üks sõduritest ta kõri läbi. 

Teisel ülesvõttel on läbi pekstud ja kinni seotud Aserbaidžaani piirivalvemundris mees, kellele armeenia keelt kõnelev mees noa kõrisse surub. 

«Nende videote kõlvatus ja ebahumaansus näitab tahtlikku soovi teha suurimat võimalikku kahju ja ohvreid alandada ja see on selges vastuolus rahvusvahelise humanitaarõigusega,» ütles Amnesty Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia haru uuringute juht Deniss Krivošejev.

«Nii Aserbaidžaani kui ka Armeenia võimud peavad viivitamatult läbi viima sõltumatu ja erapooletu uurimise ja süüdlased kindlaks tegema,» ütles ta. 

Inimõigusrühmitus kinnitab, et videod on ehtsad ning kriminaalpatoloog on vigastuste üksikasju täpsustanud.

Kokku tapeti septembri lõpus alanud Karabahhi sõjas üle 5000 inimese, sealhulgas palju tsiviilisikuid. 

Kolmapäeval süüdistasid Aserbaidžaan ja Armeenia teineteist võitluse käigus valget fosforit sisaldanud relvade kasutamises. Rahvusvahelise õiguse järgi on valge fosfor keemiarelv ja selle kasutamine on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles