President jättis politseinikutapja ja oma pere tapnud mehe vanglasse

BNS
Copy
Tallinna vangla.
Tallinna vangla. Foto: Tairo Lutter

President Kersti Kaljulaid jättis teisipäeval rahuldamata 15 kurjategija armuandmispalve. Teiste seas jäi edasi vanglasse nii oma pere tapnud Rainar Roos kui ka politseinikutapja Nikolai Mitjanin. 

President Kaljulaid on ametiaja jooksul saanud kokku 424 armupalvet, millest ta on rahuldanud seitse.

Presidendilt palusid armu teiste seas oma perekonna tapnud Rainar Roos (48) ja politseiniku tapnud Nikolai Mitjanin (40), kuid edutult. Kaljulaid ei pidanud armuandmispalvet põhjendatuks ning jättis mehed neile määratud karistust kandma.

Süüdistuse järgi tappis Roos 1999. aasta 4. juuni öösel kööginoaga une pealt oma elukaaslase Jaana ja kaheaastase poja Timoni. Pere nelja-aastane poeg Carlos viibis tol ööl sugulaste juures.

Roos kinnitas hiljem kohtus, et võttis süü omaks šoki tõttu ning kinnitas, et tema pereliikmeid ei tapnud. Roosile määratud eluaegne vanglakaristus jõustus 2000. aasta kevadel, kui riigikohus jättis tema süüdimõistmise jõusse.

Samuti jättis Kaljulaid rahuldamata eluajaks vangi määratud Nikolai Mitjanini armuandmispalve. Süüdistuse järgi tulistas Mitjanin 1999. aastal Margust, kes selle tagajärjel invaliidiks jäi. Seejärel tulistas Mitjanin teda kinni pidama tulnud toonast Tallinna politseiprefektuuri korrakaitseosakonna juhtivinspektorit Sergei Pärnat, kes suri saadud vigastuste tagajärjel viis päeva hiljem Mustamäe haiglas.

Armuandmispalved presidendile

President Toomas Hendrik Ilves vaatas kahe ametiaja jooksul ehk kümne aastaga läbi 907 armuandmispalvet ja andis armu 16 korral.

President Arnold Rüütlile esitati viie aasta jooksul 637 palvet armu andmiseks ja ta andis armu 28 korral.

President Lennart Meri sai aastatel 1992-2001 kokku 1577 palvet armu andmiseks ning ta andis armu 71 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles