ÜK-s määrati üheksa-aastase tüdruku surma põhjuseks õhusaaste (1)

Copy
Liiklus Londonis
Liiklus Londonis Foto: Dominic Lipinski/PA/Scanpix Baltics

Briti koroner leidis kolmapäeval, et suur liiklusest tulnud heitgaaside hulk aitas kaasa üheksa-aastase tüdruku surmale saatusliku astmahoo tagajärjel.

Tüdruk on ilmselt esimene inimene Suurbritannias, kelle surmatunnistusele on surma põhjusena märgitud õhusaaste.

Ella Kissi-Debrah, kes elas Londoni ühe kõige tihedama liiklusega magistraali kõrval, suri 2013. aasta veebruaris pärast pea 30 haiglavisiiti sellele eelnevatel aastatel. Tema ema võitles pikalt selle eest, et tütre surma juures tunnistataks heitgaaside rolli.

Koroner Philip Barlow ütles kolmapäeval pärast kaks nädalat kestnud kohtuistungit, et Ella «suri astmasse, millele aitas kaasa pidev suure õhusaaste käes viibimine.»

«Õhusaaste oli märkimisväärne lisategur nii ta astma esilekutsumisele kui selle raskendamisele,» ütles ta, lisades, et kolmel aastal enne oma surma viibis tüdruk lämmastikdioksiidi ja tahkete osakestega saastatud keskkonnas, mille tase ületas Maailma Terviseorganisatsiooni soovitatut.

«Peamine heitgaaside allikas oli liiklussaaste,» lausus Barlow, lisades, et heitgaaside hulka ei õnnestunud vähendada tasemeni, mida näevad ette Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi seadused.

Londoni linnapea Sadiq Khan ütles, et koroneri järeldused oli «ajalooline verstapost». Surmajuhtumi uurimine tõi välja selliste meetmete olulisuse nagu madala heitgaaside hulgaga vööndi laiendamise ka Londoni kesklinna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles