Uued kalapüügireeglid: päevas tohib püüda kuni viis haugi (6)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Pildil haug.
Pildil haug. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsus kinnitas täna kalapüügieeskirja muudatused, mis seab uued päevalimiidid mitme populaarse kalaliigi püüdmiseks. 

Uute reeglite järgi võib harrastuspüüdja püüda ööpäevas 5 haugi, 5 koha ja 15 latikat. Ahvena 15 kilo suurune limiit jääb samaks. Jõevähi limiit väheneb 100 isendilt 75-le. Lõhe ja meriforelli päevalimiit (2) jääb samaks, kuid laieneb sisevetest ka merele.

«Uuendused on tingitud vahepealsete muutustega keskkonnas, mistõttu tuleb kalavarude jätkusuutlikkuse kindlustamiseks täpsustada püügilimiite ja muuta püügiaegu,» ütles keskkonnaminister Rain Epler.

Ministeeriumi teatel on muudatuste tegemisel arvestatud ennekõike teadlaste hinnangutega, kuid arvestatud on ka sektori ettepanekutega. «Uute limiitide eesmärk ohjeldada kalapüüki olukorras, kus minnakse liigselt hoogu ning püütakse välja ebamõistlikus koguses kalu,» põhjendab keskonnaministeerium.

Lisaks limiitidele muutuvad sisevetes ka haugi, koha ja latika kudeaja püügikeelu ajad. Koha keeluaeg hakkab olema 5. aprill kuni 10. juuni. Haugi keeluajaks Võrtsjärves ja muudes siseveekogudes, välja arvatud Peipsi-, Lämmi ja Pihkva järvel, saab olema 15. märts kuni 30. aprill. Latika keeluajaks siseveekogudes, välja arvatud Võrtsjärv ja Peipsi järv, aga 1. aprill kuni 10. juuni.

Kalapüügieeskirja muudatusega kustutatakse mõned üleliigsed sätted, näiteks jääb alles vaid üks kala alammõõt. 

Lisandus ka uusi jõgesid, mille suudmealale on nüüd kehtestatud keeluala. Samuti uuendati merel olevad keelualasid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles