ÜK: leppe saavutamiseks peab ELi seisukoht oluliselt muutuma

Copy
Briti pealäbirääkija David Frost, Briti peaminister Boris Johnson, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier 9. detsembril Brüsselis.
Briti pealäbirääkija David Frost, Briti peaminister Boris Johnson, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier 9. detsembril Brüsselis. Foto: www.imago-images.de/imago images/Xinhua / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Briti peaminister Boris Johnson hoiatasid neljapäeval, et Euroopa Liidu ja Suurbritannia erimeelsused Brexiti-järgse kaubandusleppe saavutamiseks on mitmes tähtsas küsimuses endiselt suured. 

«Me tervitasime olulist edasiminekut paljudel teemadel, kuid ületada on veel suured erimeelsused, eriti kalanduses,» ütlesid von der Leyen ja Johnson ühisavalduses pärast neljapäevaõhtust telefonivestlust. «Nende ületamine saab olema keeruline. Läbirääkimised jätkuvad homme.»

Suurbritannia teatas veel, et Brexiti-järgse kaubandusleppe sõlmimata jäämine on väga tõenäoline ning leppeks on vaja Brüsseli seisukoha olulist muutumist. 

«Peaminister rõhutas, et läbirääkimised on praegu tõsises olukorras. Aeg on väga napp ja nüüd tundub tõenäoline, et kokkuleppele ei jõuta, kui Euroopa Liidu positsioon märkimisväärselt ei muutu,» ütles Downing Streeti kõneisik pärast Briti peaministri Boris Johnsoni ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni telefonivestlust.

«Peaminister ütles, et kui kokkuleppele ei suudeta jõuda, lähevad ÜK ja EL lahku sõpradena, ÜK-ELi kaubandusega Austraalia-stiilis tingimustel,» lisas kõneisik.

Ta rõhutas, et mõlemad liidrid lubasid hoida tihedat sidet.

Downing Streeti sõnul teeb Suurbritannia igati jõupingutusi, et vastu tulla ELi mõistlikele taotlustele õiglase konkurentsi valdkonnas, kuid lisas, et mõned teemad on jäänud keeruliseks.

Samuti on endiselt erimeelsusi Brexiti-järgse kalanduse osas ning Johnson rõhutas, et Suurbritannia ei saa nõustuda oma suveräänsuse piiramisega.

«ELi seisukoht selles valdkonnas ei ole lihtsalt mõistlik ning kui saab olema kokkulepe, peab see (seisukoht) märkimisväärselt nihkuma,» märgiti Downing Streeti teates.

Ühendkuningriik lahkub 11 kuu pikkuse Brexiti-üleminekuperioodi järel ELi ühisturult juba kahe nädala pärast. Juhul kui kaubanduslepet ei sünni, hakkavad kahepoolsele kaubandusele kehtima tollid ja muud piirangud, mis võimendavad veelgi Brexitist tingitud majanduskaost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles