Rumeenia kohus mõistis miljardärist iisraellase tagaselja vangi

BNS
Copy
Beny Steinmetz
Beny Steinmetz Foto: AFP/SCANPIX

Rumeenia kohus mõistis neljapäeval Prantsuse-Iisraeli teemandimagnaadi Beny Steinmetzi ja Austria endise kantsleri Christian Kerni poliitilise nõuniku Tal Silbersteini tagaselja viieks aastaks vangi.

Kaks iisraellast mõisteti süüdi «organiseeritud kuritegeliku ühenduse loomises» ja rahapesus seoses 2006.–2008. aastal aset leidnud kinnisvaraafääriga, mis läks Rumeenia riigile maksma 145 miljonit dollarit.

Rumeenia ärimees Remus Truica sai seitsmeaastase vangistuse ning endise Rumeenia kuningliku perekonna liige prints Paul kolme aasta ja nelja kuu pikkuse vangistuse.

Prokuröri sõnul andsid kaks iisraellast ja nende rumeenlasest kaasosaline ametnikele altkäemaksu, et saada kätte kinnisvara, mida prints Paul pettusega nõudles.

Endine kuninglik perekond sunniti minema 1947. aastal eksiili ja nende varad konfiskeeriti.

Paul on elanud Bukarestis alates 1990ndatest, kuid kuningas Michel, kes suri 2017. aastal, ei tunnustanud teda kunagi kroonprintsina.

See tähendas, et prints Paul ei olnud kunagi õiguslik pärija, isegi kui varad tagastati endisele kuninglikule perekonnale.

Alama astme kohus mõistis Steinmetzi ja Silbersteini eelmisel aastal õigeks.

Nad võeti Iisraelis 2017. aastal kinni rahvusvahelise rahapesu-uurimise raames.

Steinmetzi ootab järgmisel kuul Šveitsis Genfis kohtuprotsess väidetava korruptsiooni üle, mis on seotud kaevandustehingutega Guineas.

2019. aasta veebruaris jõudis Steinmetz Guinea võimudega kokkuleppele. Korruptsioonisüüdistustest tema vastu loobuti, kui Steinmetz nõustus loobuma oma õigustest Simandou kaevandusele.

Šveitsi võimud aga jätkasid uurimisega ning Steinmetzi võib oodata süüdimõistmisel kuni kümneaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles