Trump hoiatas Iraani Bagdadi tabanud raketirünnakuga seoses

Copy
Tänav Bagdadi nõndanimetatud rohelise tsooni kõrval.
Tänav Bagdadi nõndanimetatud rohelise tsooni kõrval. Foto: EPA / Scanpix

USA president Donald Trump hoiatas kolmapäeval, et peab Iraani vastutavaks, kui ameeriklasi peaks Iraagis tabama surmatoov rünnak.

«Meie suursaatkonda Bagdadis tabas pühapäeval mitu raketti,» ütles Trump Twitteris, viidates raketiplahvatustele saatkonnahoone lähedal, mis tekitasid purustusi, kuid ei nõudnud ohvreid.

«Arvake ära, kust need tulid: IRAANIST,» lisas Trump.

«Kostavad jutud täiendavatest rünnakutest ameeriklastele Iraagis,» ütles ta ja andis iraanlastele «sõbralikult nõu»: «Kui kas või üks ameeriklane surma saab, pean ma vastutavaks Iraani. Mõelge sellele.»

Iraani välisminister Mohammad Javid Zarif vastas neljapäeval: «Oma kodanike välismaal ohtu seadmisega ei suuda te juhtida tähelepanu kõrvale katastroofilistelt läbikukkumistelt kodus.»

Zafir lisas positusele Trumpi aasta taguse säutsu, milles väideti, et eelmine president Barack Obama oleks teiste presidendivaimiste võitmiseks Iraaniga sõja vallandanud.

Iraani välisminister täiendas oma väidet ka graafikuga, mis näitab koroonapandeemia tõsidust Ühendriikides. 

Trumpi ähvarduse ajendasid raketiplahvatused pühapäeval Bagdadi idaosas USA saatkonna lähedal. Julgeolekuallikate andmetel kukkus saatkonna lähedale mitu raketti, mis tabasid elupiirkondi.

USA välisminister Mike Pompeo on juba varem Iraani süüdistanud. USA vägede piirkondliku juhatuse hinnangul tegi rünnaku mõni rühmitus, mida toetab Iraan.

Teheran reageeris USA süüdistustele esmaspäeval soovitustega mitte pingeid tekitada.

Pühapäeval aset leidnud rünnak oli kolmas USA sõjalistele ja diplomaatilistele rajatistele Iraagis alates oktoobris sõlmitud relvarahust. 

Olukord riigis on pingestunud enne 3. jaanuari, mil möödub aasta päevast, kui Bagdadis hukkus USA droonirünnakus mõjuvõimas Iraani kindral Qasem Soleimani. 

USA diplomaatiline missioon on julgeolekukaalutlustel juba osaliselt oma personali riigist välja viinud, ütlesid varem detsembris kaks kõrget Iraagi ametnikku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles