Vangidele antakse jõulude puhul verivorsti ja mandariine (3)

Andres Einmann
Copy
Vangis saavad jõulude puhul verivorsti.
Vangis saavad jõulude puhul verivorsti. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Jõulude ajal pakutakse jõulutoite ka Eesti vanglates asuvatele kinnipeetavatele, samuti saavad soovijad osaleda vanglates jumalateenistustel.

Jõululaupäeval, 24. detsembril ja jõulupühade esimesel pühal, 25. detsembril toimuvad traditsiooniliselt vanglas jumalateenistused neile kristlikele konfessioonidele, kes peavad pühi uue ehk Gregoriuse kalendri järgi.

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku jõulupühad tähistatakse igas vanglas vana kalendri ehk Juliuse kalendri järgi 7. Jaanuaril, ütles justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Teele Sihtmäe

Jumalateenistuste ajal peetakse ka vanglas kinni hajutamise reeglist ning isikukaitsevahendite kandmise kohustusest. Koroonaviiruse tõttu ei saa teenistustest osa võtta riskigruppi määratud vangid, keda on igas vanglas sadakond ning kellest omakorda 25-30 protsenti on end usuliselt määratlenud. Nendele edastab vanglakaplan kirjaliku palvuse ja viib nendega personaalselt läbi hingehoidliku vestluse.

Samuti on jõululaupäeval vangide toidu juures mõned lisandid traditsioonilistest jõulutoitudest, näiteks verivorstid, hapukapsad, piparkoogid, mandariinid.

Selle nädala alguse seisuga oli Eesti vanglates 2387 kinnipeetavat, kellest 1892 on süüdimõistetud ja 495 vahistatud. Tallinna vanglas oli esmapäeva seisuga 903, tartu vanglas 809, Viru vanglas 656 ja politsei arestimajades 19 vangi. Vangide hulgas on 103 naist ja viis alaealist.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles