Valitsus otsustas: pärast koolivaheaega saab enamus õpilastest kooli minna

Brita-Maria Alas
Copy
Koolitund.
Koolitund. Foto: Vladislav Musakko

Valitsus otsustas 11. jaanuarist tagasi koolimajja lubada nii Harjumaa ja Ida-Virumaa algklassilapsed kui ka 9. ja 12. klassi lapsed, ühtlasi ka teiste maakondade kõikide haridusastmete õppijad. 

Vastavalt haridus- ja teadusminister Jaak Aabi ettepanekule  otsustati Harjumaal ja Ida-Virumaal 1. – 4. klassid, 9. ja 12. klass ning ülejäänud 13 maakonnas kõik haridusastmed lubada ettevaatusabinõusid kasutades kontaktõppele tagasi alates 11. jaanuarist.

Lisaks pikendatakse koolivaheaja lõpuni üle-eestilisi piiranguid huvitegevusele ja täienduskoolitusele. 

«Piirangute kehtestamisel lähtume maakondade nakatumisnäitajatest ning Harjumaa ja Ida-Virumaa arvud on endiselt äärmiselt murettekitavad,» sõnas haridus- ja teadusminister Jaak Aab «Selleks, et õppijad saaksid uuel aastal tõepoolest kooli minna, on oluline, et me kõik piiraksime oma kontaktide hulka, väldiksime rahvarohkeid paiku ka õues ning veedaksime aastavahetuse kitsas lähedaste ringis,» lisas ta. Minister rõhutas, et kõik haridus- ja noortevaldkonna piirangud vaatab valitsus uuesti üle mitte hiljem kui 7. jaanuaril.

Harjumaa ja Ida-Virumaa piirangud

Alates 11. jaanuarist 2021. a kuni 17. jaanuarini 2021. a tohivad kontakttegevustes osaleda üldhariduskoolide 1.−4., 9. ja 12. klassi õpilased.

Kõigis teistes klassides ja kutseõppeasutustes ning kõrgkoolides võib kontakttegevusi läbi viia, kui õppijad vajavad hariduslikke tugiteenuseid, õpetaja hinnangul konsultatsioone õpitulemuste saavutamiseks, sooritavad praktilist õpet, eksameid või teste või osalevad olümpiaadidel.

Piiranguid ei kohaldata koolidele, kus enamik õpilasi on tõhustatud või eritoel, koolieelsetele lasteasutustele ja puudega isikute tegevustele. Lasteaiad ja lastehoiud jäävad avatuks.

Alates 28. detsembrist kuni 17. jaanuarini on Harjumaal ja Tallinnas keelatud sisetingimustes noorsootöö, huvitegevus ja -haridus, täienduskoolitus ja – õpe. Tegevusi võib läbi viia üksnes distantsilt. Välitingimustes on need lubatud kuni 10-liikmelistele rühmadele ja juhendajale.

Üle-eestilised piirangud

Teistes maakondades on alates 11. jaanuarist kõigis haridusastmetes kontaktõpe lubatud. 

Siseruumides toimuv noorsootöö, huviharidus, huvitegevus, täienduskoolitus ja täiendusõpe on kuni 10. jaanuarini ehk üldhariduskoolide vaheaja lõpuni lubatud üksnes individuaalselt või kui õpe toimub distantsilt. Lubatud on näiteks individuaalne tund juhendaja ja juhendatava vahel, kelle tegevus peab olema eraldatud teisest individuaalõppe läbiviijatest. Välitingimustes tohib huvihariduses ja huvitegevuses osaleda kuni 10 inimest, kellele lisandub juhendaja või treener.

Ühtlasi meenutatakse, et kontakttegevusi võib läbi viia hajutatult, ning õpperuumi väliselt võivad koos viibida ja liikuda kuni kaks isikut, hoides teistega võimalusel vähemalt kahemeetrist vahemaad. Samuti tuleb siseruumis maski kanda, küll aga ei laiene see kohustus alla 12-aastastele või neile, kes tervislikel põhjustel seda teha ei saa. 

Piiranguid ei kohaldata puuetega inimeste tegevusele, kuna on vajalik, et puuetega inimestele on huvitegevuses, huvihariduses ning täiendusõppel ja täienduskoolitusel tagatud järjepidevus, piisav abi ja tugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles