Cato instituut: Eesti kuulub maailma kõige vabamate riikide sekka (1)

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Illustreeriv foto väljendusvabadusest.
Illustreeriv foto väljendusvabadusest. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Maineka USA mõttekoja Cato instituudi koostatud inimvabaduste indeksis on Eesti 162 riigi seas kaheksandal kohal, vahendas portaal Estonian World.

Eesti on edukas igas indeksi poolt arvesse võetud kategoorias. Isiklike vabaduste tulemus on Eestil kümne palli skaalal 9,12, majandusvabaduste hindeks on 7,96 ning inimvabaduse tulemus on 8,54.

Võrreldes aastatel 2017-2018 koostatud tabeliga kerkis Eesti tabelis neli kohta ning on selgelt kõige edukam riik Ida-Euroopas - Leedu on tabelis 21., Läti 22. ning Tšehhi 24. kohal. Ülejäänud Ida-Euroopa riigid jäävad juba kaugemale.

Eestist vabamad riigid on Uus-Meremaa, Šveits, Hong Kong, Taani, Austraalia, Kanada ja Iirimaa, meile järgnevad Saksamaa, Rootsi ning Soome. Ühendkuningriik ning Ameerika Ühendriigid jagavad 17. kohta. Vabadustega on kõige kehvemad lood tabeli viimased kohad hõivavates Süürias, Sudaanis, Venezuelas, Jeemenis ning Iraanis.

Indeks võtab peamiste indikaatoritena arvesse õigusriigi põhimõtteid, turvatunnet, lisaks ka liikumis-, usu-, kogunemis-, omandi- ning väljendusvabadust, aga ka avaliku sektori suurust ning majandus- ja finantsregulatsioone.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles