Vaher: ettepanekud tuleb järk-järgult ellu viia

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: PP

Siseminister Ken-Marti Vaher nõustus konsultatsioonifirma Ernst&Young tehtud sisejulgeolekuvaldkonna analüüsiga ning lubas, et tehtud soovitused töötatakse omakorda läbi ja viiakse lähiajal ellu.

Kuidas hindate analüüsi põhjalikkust, tulemusi, järeldusi? Olid need Teile üllatavad?
Ernst&Young on ära teinud väga põhjaliku töö. Meie jaoks oli oluline saada objektiivne vaade sisejulgeolekuvaldkonna juhtimisele ja seda me rahvusvaheliselt konsultandilt analüüsi tellides saime. Järeldused olid teravad, kuid analüüsi tellides olime valmis kuulama ka kriitikat.

Nüüd peame olema valmis nende probleemkohtadega tegelema ja muudatusi ellu viima. Muudatused ei saa olla eesmärk iseenesest - meie siht on muuta inimesele suunatud turvalisuse teenus läbimõeldumaks ja leida rohkem vahendeid põhitöö tegemiseks. Selleks loob analüüs hea aluse.

Kas olete nõus analüüsi peamiste etteheidetega - et valdkonna tegelik analüüs toimub PPAs, mitte ministeeriumis; et ministeeriumis pole sisuliselt valdkonna analüüsijaid ja et analüüsijad tuleks PPA koosseisust tuua ministeeriumisse? Samuti sellega, et tugipersonali arv ametis on liiga suur ning tööd dubleeritakse palju?
Ernst&Young on enne järelduste tegemist viinud läbi väga laiaulatusliku analüüsitöö ja pole põhjust nende järeldustega mitte nõustuda. Tänane inimressursi suhe valitsemisala asutuste ja siseministeeriumi vahel ei ole tasakaalus, see on selge. Kuigi analüüs tegi järeldusi ministeeriumi ja PPA osas, siis tegelikult on see laiendatav ka teistele allasutustele.

Kindlasti tuleb meil täpsemalt paika panna strateegilise ja taktikalise tasandi otsustus- ning vastutusjaotus. Strateegia kujundamine ehk valdkonnapoliitika kujundamine ja mõjude analüüs peab toimuma ministeeriumis. Täna aga on see hajunud ministeeriumi ja PPA vahel ning see võib samamoodi jätkudes tekitada olulisi probleeme ühes suunas liikumisel.

Kas olete nõus soovitusega kaotada PPAst 154 ametikohta, sealhulgas kogu koordinatsioonibüroo?
Ühe asja peab tegema selgeks – analüüsis on jutt PPA tugivaldkonna ametikohtadest, mitte ameti põhitegevusest. Analüüs toob välja, et koordinatsioonibüroo koondab täna endas paljusid ülesandeid, mille eest peaksid vastutama teised struktuuriüksused. Koordinatsioonibüroos toimub dubleerimist nii finantstöös, personalitöös kui planeerimises.

Analüüsist tulenev soovitus oli, et ühe valdkonna võimekus koonduks ühte kohta, mitte ei oleks jagatud põhiosakonna ja koordinatsioonibüroo vahel. Koordinatsioonibüroo kaotamisest räägib analüüs kui struktuuriüksuse kaotamisest ning selle muudatuse eesmärk on muuta infovahetus ja vastutuste jaotus konkreetsemaks.

Mida kavatsete selle analüüsi tulemusel ette võtta?
Analüüsis tehtud ettepanekute läbitöötamiseks moodustatakse siseministeeriumi ning PPA esindajatest koosnev töögrupp, mida hakkab juhtima siseministeeriumi kantsler. Vaatame üksipulgi konsultantide soovitused üle ning hakkame järk-järgult muudatusi ellu viima.

Meie eesmärk on muuta kontoripoole tegevus vahedamaks nii, et põhitöö tegijad saaksid suuremat tähelepanu ja suureneks riigi võimekus pakkuda inimestele turvalisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles