Ravimiamet avalikustas Pfizeri vaktsiini kõrvaltoimed (6)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine algab uuest aastast.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine algab uuest aastast. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti ravimiamet avalikustas Pfizer/Biontechi koroonavaktsiini Comirnaty kõrvaltoimed. Kirjeldatud kõrvaltoimed olid kerged ning möödusid mõne päevaga. 

Comirnaty vaktsiiniga immuniseeriti Eestis 27. detsembrist kuni 3. jaanuarini 2535 inimest. Ravimiametile saadeti sellel perioodil kaheksa kõrvaltoime teatist. Teatistes kirjeldatud kõrvaltoimed olid kerged ning möödusid mõne päevaga.

Viies teatises kirjeldati teadaolevaid (ravimiteabes kirjas olevaid) kõrvaltoimeid:

  • süstekoha valu, turse, süstekäe valu
  • peavalu,
  • lihasvalu,
  • palavik (alla 38 kraadi), külmavärinad
  • väsimus, nõrkus

Ravimiameti teatel neist ühe teatise saatja vajas palaviku ja teiste nähtude tõttu paaripäevast töölt eemalolekut, ent on tänaseks paranenud.

Teine vaktsineeritud meedik kirjeldas ühe näopoole tundlikkusehäiret, mis tekkis viis tundi pärast vaktsineerimist ja on tänaseks paranenud.

Kolmas inimene kirjeldas pearinglust, uimasust ja tasakaaluhäiret, mis tekkisid 40 minutit pärast vaktsineerimist ja kestsid viis tundi.

Veel üks inimene kirjeldas neeluvalu, mis tekkis kolm minutit pärast vaktsineerimist ja kiirgus kõrva umbes 15 minutit, teatamise hetkel kaebas vaktsineeritu kerget ebamugavustunnet neelamisel.

«Kõik vaktsiinid võivad põhjustada kergeid paikseid reaktsioone ja üldnähte (peavalu, palavik, väsimus jt). Need reaktsioonid on vajadusel leevendatavad valuvaigisti või paikse külma kompressiga. Palaviku ja nõrkuse vm üldnähtude korral tuleks puhata. Nähud mööduvad üldjuhul paari päevaga,» teatas ravimiamet. 

Kõigist vaktsineerimise järgsetest kaebustest tuleks vaktsineerijale teada anda. Patsient võib teatada ravimiametile ka reaktsioonidest ehk kõrvalnähtudest, millel arsti hinnangul seos vaktsiiniga puudub. Kogutavad andmed võimalike kõrvaltoimete kohta aitavad selgitada vaktsiini ohutusprofiili. Uute andmete lisandumisel täiendatakse vajadusel ravimiteavet – lisatakse kõrvaltoimeid, täpsustatakse hoiatusi ja vastunäidustusi.

«Kõrvaltoime on ohtlik/kahjulik ja soovimatu reaktsioon, mille puhul ei saa välistada põhjuslikku seost ravimi (sealhulgas vaktsiini) manustamisega,» selgitab amet. Erinevalt kõrvaltoimest on kõrvalnäht igasugune soovimatu reaktsioon, mis tekib ravimi võtmise ajal olenemata hinnangust võimalikule seosele ravimiga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles