Luik: Helmete solvangud kahjustavad otseselt kaitsekoostööd liitlastega (60)

Andres Einmann
Copy
Kaitseminister Jüri Luik.
Kaitseminister Jüri Luik. Foto: Tairo Lutter

Kaitseminister Jüri Luige (Isamaa) sõnul demonstreerivad Mart ja Martin Helme avaldused nende ohtlikku hoolimatust Eesti riigi rahvusvaheliste suhete suhtes ning nende väljaütlemised kahjustavad otseselt kaitsekoostööd liitlastega.

«Enne järgmist saadet peaksid Helmed teatavaks võtma, et maailmas pole ühtegi riiki, keda võiks solvata sisepoliitiliste punktide võitmiseks. Liitlaste-suunalised solvavad väljaütlemised kahjustavad otseselt meie kaitsekoostööd, sest sellised asjad jäetakse meelde, isegi kui seda otse ei öelda. Antud juhul on leedukad ka avalikult reageerinud. Kindlasti pole sellised väljaütlemised lubatavad Eesti Vabariigi ministrile,» ütles Luik.

Kaitseminister märkis, et Eesti julgeolekus mängivad suurt rolli nii Leedu kui Rumeenia, kes on Eesti lähedased sõbrad. «See on ja jääb nii ja seda ei suuda väärata üks loba raadiosaates. On masendav, et peame uut kohtumist oma liitlastega alustama vabandussõnadega,» lausus ta.

Luik lisas, et kogu see absurdne jutt süvariigist on nõrkade tunnus, seda räägivad poliitikud, kellel muud argumendid on kokku kuivanud. «Sama hästi võib päevasündmusi seletada nõidade musta maagiaga,» ütles kaitseminister.

Uus skandaal puhkes eile, kui Tre Raadio eetrisse läks saade «Räägime asjast», milles osalesid EKRE poliitikud Mart ja Martin Helme.

Kui saates jõuti ühel hetkel abielureferendumi aruteluni, viis Mart Helme «süvariigi poolt manipuleeritavatest kreatuuridest» rääkides jutu näidetele Euroopas: põgusalt mainis ta Hollandit ja Prantsusmaad, seejärel juba konkreetsemalt Leedut. «Vaatame, mis toimus viimastel valimistel Leedus – see oli nii ilmselgelt läbipaistev süvariigi skeem, mis seal käivitati ning mis seal õnnestus läbi suruda,» lausus riigikogu väliskomisjoni liige.

EKRE esimees, rahandusminister Martin Helme võttis sõnasabast kinni ja tõdes: «Prooviti sama asja Rumeenias. Täpselt sama muster.»

Novembris pidi Mart Helme ministrikohalt tagasi astuma, kuna nimetas USA presidendiks valitud Joe Bidenit närakaks ja nimetas koos Martin Helmega USA valimisi võltsituks. Väidetavatest valimispettustest Ameerika Ühendriikides ei pääsetud seegi kord, lisaks väljendati muret, mida võiks nende sõnul Bideni administratsiooniga kaasneva kommunistliku nihke perspektiiv tähendada USA rollile geopoliitikas.

Kommentaarid (60)
Copy
Tagasi üles