Lapspruutide eraldamine võib viia Taani eksministri kohtu alla (22)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kuni 2019. aasta suveni Taani välismaalaste- ja integratsiooniminister olnud Inger Støjberg leiab, et pole migrandipaare lahutades seadust rikkunud.  FOTO: John Thy s/ afp / scanpix
Kuni 2019. aasta suveni Taani välismaalaste- ja integratsiooniminister olnud Inger Støjberg leiab, et pole migrandipaare lahutades seadust rikkunud. FOTO: John Thy s/ afp / scanpix Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Taani eelmist välismaalaste- ja integratsiooniministrit Inger Støjbergi ähvardab kohtuasi ebaseadusliku käsu eest eraldada alaealised asüülitaotlejad oma täisealistest kaasadest ning skandaali kiiluvees kipuvad üle keema ka sisevastuolud Taani Liberaalses Parteis (Venstre).

Støjbergi tegevuse hindamiseks kokku kutsutud erikomisjon leidis detsembris esitatud vaheraportis, et andes ministrina 2016. aasta alguses korralduse eraldada põgenike vastuvõtukeskustes elavad lapseealised pruudid ilma erandeid tegemata abikaasadest, oli Støjberg teadlik, et selline käsk on ebaseaduslik ning seega võib tema hilisemaid asja puudutavaid selgitusi parlamendi eest pidada samuti valelikuks ja eksitavaks.

Kuigi Støjberg on järjekindlalt eitanud rikkumisi ja seni seisis tema seljataga ka paremtsentristlik Venstre, kiskusid läinud aasta viimasel nädalal partei ühe tuntuima poliitiku suhted koduerakonnaga hapuks.

Lahing liberaalide seas

Sisesõja Taanis kuni 2019. suveni võimul olnud Venstres vallandas selle esimehe Jakob Ellemann-Jenseni (pildil) intervjuu ajalehele Jyllands-Posten, kus ta teatas, et ilmselt toetab partei oma aseesimehe Støjbergi kohtu alla andmist, sest skandaal on rikkunud avalikkuse silmis erakonna mainet ning kui parlamendi sõltumatud juristid peaksid leidma, et kohtuasjaks Støjbergi vastu on piisavalt alust, pole neil õigusriiki toetava jõuna teist valikut.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles