Iraan kinnitas uraani rikastamist 20 protsendini

Copy
Iraani tuumaameti pressiesindaja Behrouz Kamalvandi.
Iraani tuumaameti pressiesindaja Behrouz Kamalvandi. Foto: EPA/Scanpix

Iraan on alustanud 20 protsendini rikastatud uraani tootmist, kinnitas riigi tuumaorganisatsioon ÜRO tuumajärelevalveameti varasemat teadet.

«Umbes kell seitse õhtul (15:30 GMT esmaspäeval) jõudsime 20 protsendini,» ütles Iraani tuumaameti pressiesindaja Behrouz Kamalavandi täna riigitelevisioonis.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas eile, et Iraan on andnud teada kavatsusest hakata Fordo tuumarajatises rikastama uraani kuni 20 protsendini. See ületab kaugelt 2015. aasta tuumaleppes lubatud taseme.

Iraani valitsuse pressiesindaja Ali Rabiei ütles eile, et president Hassan Rouhani on andnud käsu alustada uraani rikastamist «lähipäevil», lähtuvalt läinud kuul vastu võetud seadusest.

Kõneisiku sõnul annab «seadus sanktsioonide tühistamiseks ja Iraani rahva kaitseks» Rouhanile mandaadi toota ja ladustada aastas kuni 120 kilogrammi 20 protsendini rikastatud uraani.

Uraani rikastamist kinnitas Twitteris ka välisminister Javad Zarif, kes lisas, et IAEA-le on sellest teada antud.

Välisminister rõhutas, et Teheran astus sammu pärast tuumaleppe teiste osapoolte aastaid kestnud rikkumisi. Zarifi sõnul hakab Iraan leppejärgseid kohustusi taas täitma siis, kui seda teevad ka teised osapooled.

Iraani samm tuleb loetud nädalad enne USA presidendi Donald Trumpi ametiaja lõppu. Trump viis oma riigi tuumaleppest välja ja alustas Iraani vastu «maksimaalse surve» kampaaniat.

Iraani valitsus on väljendanud valmisolekut pidada läbirääkimisi valitud presidendi Joe Bideniga, kes asub ametisse 20. jaanuaril ja on avaldanud toetust diplomaatilisele lahendusele.

Novembris avaldatud viimases IAEA raportis öeldi, et Teheran rikastab uraani kõrgema astmeni, kui näeb ette Viini kokkulepe (3,67 protsenti), kuid ei ületa 4,5-protsendist piiri ning täidab endiselt IAEA väga karmi inspekteerimisrežiimi.

Muutus Iraani tegevuses võib olla seotud islamivabariigi tähtsa tuumateadlase Mohsen Fakhrizadeh' tapmisega novembri lõpus.

Teheran süüdistas rünnakus Iisraeli ning võttis vastu seaduse, milles lubatakse toota ja ladustada aastas vähemalt 120 kilogrammi 20-protsendise rikastusastmega uraani. Samuti lubab seadus teha lõpu IAEA inspektsioonidele, mille eesmärk on kontrollida, et Iraan ei valmista tuumarelvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles