Ligi paarisaja ajateenija jõulupuhkus lõppes isolatsioonis

Postimees
Copy
Veebruaris alustavad teenistust kutsealused, kelle ametikoht väeosas eeldab 11-kuulist väljaõpet.
Veebruaris alustavad teenistust kutsealused, kelle ametikoht väeosas eeldab 11-kuulist väljaõpet. Foto: Ardi H

Selle nädala algul naasid ajateenijad pärast kahenädalast puhkust oma väeosadesse. Covid-19-sümptomaatikatega on neist 187, kes kõik peavad andma koroonaproovi. Nende edasine saatus sõltub testitulemustest. 

Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Heremi otsusel saadeti suurem osa juulis ja oktoobris kutse saanud ajateenijaid alates 18. detsembrist kuni 3. jaanuarini jõulupuhkusele. Nüüd pidid puhkuselt naasnud ajateenijad täitma tervisedeklaratsiooni ning selle alusel on kõigi väeosade peale kokku isoleeritud 187 Covid-19 sümptomitega ajateenijat.

Kuigi täpset statistikat haigussümptomitega ajateenijate kohta veel ei ole – näiteks merevägi ei ole veel plaaniliselt puhkuselt tagasi –, siis tänase seisuga on koduses isolatsioonis kas koroonapositiivsena või lähikontaktsena ja väeossa naasmata 14 ajateenijat.

Praeguse seisuga on kaitseväes kokku 17 Covid-19 positiivset ajateenijat ning 40 tegevväelast ja teenistujat. Kaitseväes on 5. jaanuari seisuga võetud 5598 kroonaproovi, millest 370 on olnud positiivsed. Nende kohta, kes on andnud proovi mujal, näiteks perearstikeskuse kaudu kaitsevägi arvestust ei pea.

Kui väeosas on viirusekahtlus, siis haigusnähtudega ajateenijad eraldatakse teistest ja lähikontaktsed isoleeritakse. Isolatsioonis viibivad ajateenijad jätkavad võimalusel oma väljaõpet üksuste kaupa.

«Peame vajadusel hakkama saama palju keerulisemate olukordadega kui praegune. Kaitsevägi ei jäta riigi kaitsmist kergekäeliselt kõrvale,» kommenteeris kaitseväe peaarst kolonelleitnant Targo Lusti. Lusti sõnul ei ole koroonaviirus baaskursuste läbiviimist oluliselt mõjutanud ning kõik vajalikud väljaõppe eesmärgid on saavutatud.

Viiruseohu ennetamiseks kasutab kaitseväg staapide tasandil kaugtöö ja videokonverentsi võimalusi, lisaks rakendatakse teisigi meetmeid: isolatsioon, distantsi hoidmine, maskide kandmine, isikukaitse- ja hügieenivahendite kasutamine, väljaõpe väiksemates üksustes, loetles Lusti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles