Kas Pence'ist saab president mõneks päevaks? Kaju: ma ei arva, et see on reaalne (1)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Asepresident Mike Pence
Asepresident Mike Pence Foto: /AP

USA poliitika asjatundja Andreas Kaju lausus eile Washingtonis toimunud sündmusi kommenteerides, et viimaseid nädalaid ametis olev president Donald Trump kaotas sellega lõviosa Vabariikliku partei toetusest. Kuigi ebareaalne, ei ole välistatud ka see, et senine asepresident Mike Pence võib kuni Joe Bideni ametisse kinnitamiseni võtta presidendirolli endale.

USA kongress kogunes eile ühisistungile, et kinnitada novembris valimised võitnud Joe Bideni Ameerika Ühendriikide 46. presidendiks. Protsess jäi aga tundideks seisma, kuna hoonesse tungisid Donald Trumpi toetajad, kes hakkasid Kapitooliumis laamendama. Segaduse käigus hukkus neli inimest.

Andreas Kaju tõdes, et Ameerikas ajaloos tuleb pretsedentide leidmiseks minna paarisaja aasta tagusesse aega. «Miks on pealinn just seal, kus ta on? Miks on loodud eraldi Columbia ringkond, kus on Kapitoolium ja Valge Maja?» küsis Kaju ja vastas: «Just selle pärast, et 1783. aastal läksid 400 sõjaväelast peast hulluks ning ründasid Philadelphias kongressi. Pärast seda evakueeriti kongress Philadelphiast ja loodi eripiirkond. Ka Britid ründasid Valget Maja 1812, aga lähiminevikust Ameerika selliseid asju näinud ei ole.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles