Kullamäe: ma ei luba imesid, garantiid puuduvad

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametist lahkuv Indrek Visnapuu (vasakul) on mõtetes juba kaugel, Gert Kullamäe näikse vaatavat tulevikku, klubi        juht Andres Liinat otsib aga õigeid sõnu pudelisildilt.
Ametist lahkuv Indrek Visnapuu (vasakul) on mõtetes juba kaugel, Gert Kullamäe näikse vaatavat tulevikku, klubi juht Andres Liinat otsib aga õigeid sõnu pudelisildilt. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeva õhtul, kui Gert Kullamäe mõistis, et järgmisel päeval võib tekkida olukord, kus tuleb otsustada Tartu korvpallimeeskonna peatreeneriks saamine, pidas ta nõu abikaasa Signe ja poeg Kristjaniga. Nende arvamuse jättis ta enda teada.



Eile pärastlõunaks oli Kullamäe otsuse langetanud – temast sai oma senise ülemuse ja võitluskaaslase Indrek Visnapuu mantlipärija. Tallinnas elavale perekonnale tähendab see seda, et perepea koduskäigud jäävad senisest ilmselt veelgi harvemaks, Tartu meeskonnale aga võimalikku raputust, mis aitab madalseisust välja ronida.

«Võimalus on antud ja ma võtsin selle vastu. Ma ei ütle, et teen kohe imesid, mingeid garantiisid selles ametis pole,» sõnas Kullamäe. «Kohe alguses pole mõtet rääkida mängutaktikast, kõige tähtsam on hoopis see, et mängijates tekiks taas võitlusvaim ja positiivne emotsioon. Platsile tulles peaks neil silm särama.»

Värske peatreeneri esimestele kommentaaridele eelnesid tunnid täis jutuajamisi ning erinevate poolt- ja vastuargumentide kaalumist. Juba hommikul arutas Tartu meeskonna senine treenerikolmik – Visnapuu, Kullamäe ja Toomas Kandimaa – kolme võimaluse vahel.

«Esimesena rääkisime Visnapuu jätkamisest olukorras, kus kõik jääb vanaviisi. Teiseks oli jutuks minu saamine peatreeneriks ja kolmanda variandina kaalusime kõigi kolme treeneri tagasiastumist,» loetles Kullamäe meeste ees seisnud valikuid.

Kogu kolmiku lahkumisele oli vastu Visnapuu, tema sõnul tähendanuks see kogu senise töö mõttetuks muutumist. Suure tõenäosusega poleks aga vanaviisi jätkamine rahuldanud klubi juhtkonda. Seepärast otsustatigi edasi minna Kullamäe juhtimisel. Kandimaa viitas suurele töökoormusele ülikoolis, mis ei võimaldaks peatreeneri tööd teha, küll aga nõustus ta jätkama abitreenerina.  

Kuigi Visnapuu esitas klubi juhtidele lahkumisavalduse, andis ta mõista, et see polnud tema suur soov, surve oli tajutav. «Hoolin sellest meeskonnast nii palju, et mõistsin – neil oleks parem jätkata puhtalt lehelt,» sõnas ta.

Tartu Ülikooli spordiklubi juht Andres Liinat oli asjade käiguga rahul. «Kõige tähtsam on see, et Visnapuu sai ise lahkumise vajalikkusest aru. Tema avalduse rahuldamine ei võtnud mul palju aega,» märkis ta ja lisas, et pärast seda ei jäänud Kullamäel otsuse langetamiseks kuigi palju aega.

Küsimusele, kas ta rääkis senise abitreeneriga sellel teemal juba päev varem, vastas Liinat diplomaatiliselt: «Kullamäe jah-sõna tuli täna (eile – toim), ta sai selle üle väga vähe mõtelda.»

Kullamäe usub, et muutus tuleb meeskonnale kasuks ja ta kavatseb selle nimel anda endast parima. «Kui see roll sai juba võetud, siis mõistagi on mul ka omad mõtted, kuidas asja edasi teha. Samas ei hakka ma suuri sõnu loopima, võib-olla pole ma ise ka kuu aja pärast enam peatreener,» mõtiskles Kullamäe, kes esialgu peab seda ametit hooaja lõpuni. «Üheks eemärgiks võtsin selle, et mu pea poleks kevadeks üleni hall.»

Vähemalt esialgu ei kavatse uus peatreener koosseisus vangerdusi teha, kuid tulevikus pole miski võimatu. Liinati sõnul on need otsused nüüd uue peatreeneri teha – ka veel ühe leegionäri värbamine. «Võimalused on meil selleks olemas,» teatas ta.

Kullamäe tegi peatreenerina meeskonnaga esimese treeningu eile õhtul. Enne seda toimus koosolek, kus palluritele räägiti muudatustest ja Visnapuu andis selleks hetkeks juba endistele hoolealustele edasi oma edusoovid. «Seda oli äärmiselt raske teha,» tunnistas ta.

Tänane hommik algab aga Visnapuu jaoks senisest erinevalt. Ta võib hommikul kaua magada ja nagu mees ise ütles, pole välistatud, et vähemalt esimesel hommikul tööst vaba mehena kasutabki ta seda võimalust. Ta ei vaielnud vastu, et tänavuse hooajaga kogunenud pinged vajavad maandamist.

«Olen minagi ju inimene… Pinge, mis viimasel ajal kogunes, oli suur. Tunnen juba praegu, et see pinge hakkab veidike järele andma,» tunnistas ta. «Nüüd ootab mind teistsugune elu. Üle pika aja saan minna tribüünile ja mängule lihtsalt kaasa elada. Aga ma ei usu, et väga kauaks puhkama jään.»

Visnapuu kinnitas, et ei kavatse korvpallist kuhugi kaduda. Samas ei tahtnud ta esialgu tulevikuplaanidest rääkida, kõik olevat veel liiga värske. Kindel olevat aga see, et kui Kullamäel läheb vaja tema nõuandeid, on ta alati valmis neid jagama.

«Mina olin ju see mees, kes käis mitu aastat Kullamäele peale, et ta tuleks abitreeneriks – alguses noortekoondisse, hiljem Tartu Rocki juurde. Oleme kõik need aastad ajanud ühte rida,» rääkis Visnapuu, kes viis meeskonna kolme aastaga Eesti meistri tiitlini ja Balti liiga pronksmedaliteni. Tänavu mängis aga meeskond Balti liigas ebaõnnestunult ja suure tõenäosusega jäädakse kohamängudelt eemale. Viimaseks piisaks sai aga pühapäeval Eesti meistriliigas saadud kaotus Pärnult.  

Lisaks peatreeneri vahetusele tabas Tartu korvpallureid eile veel üks muutus. Palgapäeval ei laeku nende arveldusarvele enam sama suur summa kui seni. Klubi juhtkond otsustas külmutada ühe osa mängijate, treenerite ja ka asjaajajate stipendiumidest. Kui mäng paraneb, võidakse raha meestele taas välja maksta.

«Meeskonna eesmärgid pole muutunud, meil on endiselt kõik võimalused Eesti meistrivõistlustel jõuda kõige kõrgemale kohale,» lausus Liinat. «Usun siiani, et teeme õiget asja, vead olid vaid meeskonna moraalses pooles.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles