Vene opositsioon võitleb 4. veebruari meeleavalduse korraldamise eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded meeleavaldajad Moskvas Akadeemik Sahharovi prospektil 24. detsembril 2011.
Tuhanded meeleavaldajad Moskvas Akadeemik Sahharovi prospektil 24. detsembril 2011. Foto: AFP / Scanpix

Moskva linnavõimu ja Vene opositsiooni esindajad ei jõudnud eile õhtul kokkuleppele 4. veebruariks planeeritud rahvakogunemise asukohas.

Ausate valimiste toetuseks planeeritud meeleavalduse korralduskomitee liige Sergei Udaltsov rääkis Interfaxile, et linnavalitsus lükkas tagasi kõik opositsiooni pakutud alternatiivsed toimumiskohad.

Võimule ei sobinud Tverskaja tänavalt alguse saanud ja mööda Jakimankat Bolotnaja väljakule viinud marsruut. Ka ei kõlvanud Olimpiiski prospektilt alanud ja Sadovaja ringtee (Sadovoje Koltso) kaudu Akadeemik Sahharovi prospektini kulgenud teekond.

Selle asemel soovitas linnavõim opositsioonil liikuda Lužnikist kuni Krimmi sillani ja korraldada kogunemine Krimmi kaldapealsel.

Udaltsovi sõnul annab linnavõim lähima 2-3 päeva jooksul ametliku vastuse ja siis võtab opositsioon edasisse suhtes vastu lõpliku otsuse. Ta rõhutas, et ettevõtmise organisaatorid nõuavad järjekindlalt just pealinna kesklinna planeeritava rahvakogunemise kooskõlastamist.

Meeleavalduse organisaatorid edastasid 20. jaanuaril linnavalitsusse avalduse rahvakogunemise korraldamise kooskõlastamiseks. Kolonn pidi esialgsete plaanide järgi liikuma Kaluga väljakult kuni Maneeži väljakuni.

Massimeeleavaldused Venemaal said alguse pärast 4. detsembril 2011 korraldatud riigiduuma valimisi. Vaatlejad ja opositsiooni esindajad fikseerisid neil mitmeid rikkumisi. 10. ja 24. detsembril toimusid Moskvas rahvarohked kogunemised ausate valimiste toetuseks. Sarnaseid üritusi korraldati ka paljudes teistes Venemaa suurlinnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles