ÜLEVAADE ⟩ Eksperdid peavad Rootsi uut pandeemiaseadust ebatõhusaks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Rootsi sotsiaalminister Lena Hallengren (vasakult), peaminister Stefan Löfven ja rahvaterviseameti peadirektor Johan Carlson teatasid läinud reedel pärast pandeemiaseaduse vastuvõtmist ka uutest piirangutest.
Rootsi sotsiaalminister Lena Hallengren (vasakult), peaminister Stefan Löfven ja rahvaterviseameti peadirektor Johan Carlson teatasid läinud reedel pärast pandeemiaseaduse vastuvõtmist ka uutest piirangutest. Foto: TT News Agency/AFP/Scanpix

Kuigi Rootsis hakkas eilsest kehtima pandeemiaseadus, mis annab valitsusele lõpuks õiguse minna soovitustest ja manitsustest kaugemale ning sulgeda näiteks poed ja jõusaalid, suhtub uue korra tõhususse skeptiliselt isegi riigi rahvaterviseameti peadirektor.

«Arvata, et võimalik on sulgeda kauplused ja saavutada sellega väga suur mõju nakkuse levikule, on minu arvates ekslik,» lausu ameti juht Johan Carlson SVT-le. «Vahel valitseb liigne usk nn lockdown’i (täielikku sulgemisse – toim). Ühiskonda pole võimalik sulgeda nii, et nakkus enam ei levi edasi.»

Tema sõnul on nüüdseks selge, et nakatumine toimub valdavalt pereringis, sõpruskonnas ja tööl ning isegi kui pandeemiaseadus oleks varem vastu võetud, poleks see Carlsoni hinnangul koroonaviiruse leviku seisukohast Rootsis märkimisväärset erinevust andnud.

Sama meelt läinud reedel kiiruga vastu võetud seaduse osas on ka Göteborgi ülikooli nakkushaiguste professor Agnes Wold. «Ma ei mõista, mis on pandeemiaseaduses sellist, millel võiks nakkuse levikule mingit mõju olla,» ütles ta Expressenile. «See on tüüpiline näide sellest, kuidas tehakse seda, mida saab, kuigi sellel pole mitte mingit efekti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles