Paljudes kodudes on aeg suitsuandur välja vahetada (2)

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Anduri eluiga on reeglina 3-10 aastat.
Anduri eluiga on reeglina 3-10 aastat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vaatamata sellele, et päästeameti uuringu järgi on kodudest 92 protsendil olemas suitsuandur ning 83 protsenti elanikest peab seda väga oluliseks, siis avastatakse üha sagedamini tulekahjupaikades suitsuandureid, mis polnud töökorras.

Päästjate tööst suure osa moodustavad just andurite tühiväljakutsed. Nõmme päästekomando pealik Marek Danilson ütles, et sageli inimesed ei tea, et mitte ainult patareidel, vaid ka anduril on soovituslik tööiga.

«See on reeglina 3-10 aastat ning seda saab kontrollida anduri tagaküljel kuupäeva vaadates. Arvestades, et suitsuandur on kohustuslik aastast 2009, on paljudes kodudes käes aeg andur välja vahetada,» selgitas Danilson.

Suitsuandur tuleb paigaldada magamistoa ees asuva toa, koridori või esiku lakke – seal avastab andur kõigist eluruumi osadest alguse saanud tulekahju ning hoiatab magajaid.

Lisakaitse saamiseks tasub andur paigalda ka magamistuppa ja teistesse tubadesse. Mitmekorruselises majas tasub paigalda lisakaitseks vähemalt üks suitsuandur igale korrusele.

Köögis või vannitoas võib suitsuandur aurude tõttu anda häiret ka siis, kui tulekahjut pole – seetõttu ei ole mõtet seda sinna ka paigaldada. Avatud köögiga ruumis tuleb andur paigalda elutoapoolsesse osasse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles