Ratas teeb valitsusele ametlikult teatavaks oma tagasiastumise

BNS
Copy
Valitsuse pressikonverents 10.12.2020, milles peaminister Jüri Ratas osales koroonakahtluse tõttu Zoomi vahendusel.
Valitsuse pressikonverents 10.12.2020, milles peaminister Jüri Ratas osales koroonakahtluse tõttu Zoomi vahendusel. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Peaminister Jüri Ratas teeb täna valitsusele ametlikult teatavaks oma otsuse astuda omal algatusel tagasi. Sellest tulenevalt astub tagasi ka Ratase juhitav valitsus.

Peaminister on valitsuse tagasiastumisest teavitanud nii presidenti kui ka riigikogu. Samas jätkab tagasiastunud valitsus tegevust seni, kuni uus valitsus on ametisse asunud.

Põhiseadus annab presidendile pärast valitsuse tagasiastumist aega kuni kaks nädalat määrata peaministrikandidaat ja anda talle ülesanne uue valitsuse moodustamiseks.

President Kersti Kaljulaid teatas siiski juba kolmapäeval, et teeb valitsuse moodustamiseks ettepaneku Reformierakonna esimehele Kaja Kallasele. Kolmapäeva hilisõhtul teatas mitu juhtivat keskerakondlast, et Kallas ongi asunud koalitsiooni moodustama ja pöördunud selleks Keskerakonna poole. 

Peaministrikandidaadil on omakorda aega 14 päeva, mille jooksul tuleb riigikogule esitada ettekanne tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab riigikogu valitsuse moodustamiseks volituse andmise peaministrikandidaadile, kes peab seitsme päeva jooksul esitama valitsuse koosseisu presidendile. Seejärel nimetab president kolme päeva jooksul valitsuse ametisse.

Valitsus astub ametisse ametivande andmisega riigikogu ees.

Peaminister Jüri Ratase teisel ametiajal juhitud Eesti Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaa koalitsioonivalitsus asus tööle 29. aprillil 2019. Ratas juhtis peaministrina ka eelmist valitsuskoalitsiooni, kuhu koos Keskerakonnaga kuulusid Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning toonane Isamaa ja Res Publica Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles