Prokuratuurile kaevati Reformierakonna kui riigireetjate peale (42)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Jüri Jaanson.
Jüri Jaanson. Foto: Erik Peinar

Prokuratuurile esitati abielureferendumi eelnõu muudatusettepanekute kohta mitu kaebust, kus kaebajad liigitasid riigireetmiseks Reformierakonna küsimused «Kas Eesti Vabariigis oleks parem elada, kui Eesti Vabariik kuuluks Venemaa koosseisu?» ning Jüri Jaansoni ja Valdo Randpere esitatud «Kas Saaremaa tuleks loovutada Läti Vabariigile?». 

Prokuratuur neid taotlusi ei rahuldanud ning jättis kriminaalmenetluse alustamata. Selgituseks öeldi, et tegemist on riigikogu liikmete poliitilise avaldusega, mille eesmärk oli väljendada poliitilist positsiooni ning protestida eelnõu menetlemise vastu, esitades selleks erinevaid küsimusi, mis nende endi hinnangul ei ole tõsiseltvõetavad.

«Kuivõrd põhiseaduse § 62 kohaselt võib riigikogu liige enda seisukohta riigikogus avaldada vabalt ja sõltumatult ning nende muudatusettepanekute sisu ei ole ka kõrvaltvaatajale tõsiselt võetav ega kutsu kedagi üles kuritegu toime panema, siis ei ole kriminaalmenetluseks alust,» selgitas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kairi Küngas. 

Ka leidis prokuratuur, et tegemist ei ole riigireetmisega, sest kuriteoavaldustest ega ka avalikest ülesastumistest ei nähtu, et poliitilise avalduse teinud oleksid tegutsenud Eesti iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles