Koroona kõrval levivad ka teised viirused: Eestis avastati teine gripijuhtum sel hooajal (1)

Copy
Eestis avastati jaanuari alguses teine gripijuhtum sel hooajal.
Eestis avastati jaanuari alguses teine gripijuhtum sel hooajal. Foto: Madis Veltman

Laboratooriumis sai aasta esimesel nädalal kinnituse üks A-gripi juhtum, mis tuvastati Pärnumaal elaval inimesel. Kokku on sel hooajal Eestis laboratoorselt kinnitatud kaks gripijuhtu: üks A- ja üks B-gripiviirus.

Ajavahemikul 4. kuni 10. jaanuarini pöördus ägedate respiratoorsete viirusnakkuste tõttu arsti poole 2596 inimest, kellest ligi 20 protsenti olid lapsed. Kõige enam registreeritud pöördumisi on Ida-Virumaal, Narvas, Tartumaal, Tallinnas ja Pärnumaal.

Olukord Euroopas

Nii Euroopa gripiseire võrgustiku kui ka WHO andmetel püsib Euroopa Liidus ja mujal maailmas grippi haigestumise intensiivsus jätkuvalt madal. Erinevad hügieeni- ja füüsilise distantseerimise meetmed SARS-CoV-2 viiruse leviku vähendamiseks on mõjutanud ka gripiviiruse levikut.

Grippi põhjustavad A-, B- ja C-gripiviirused ning pandeemilise potentsiaaliga on ennekõike A-tüüp. Haiguse tundemärkideks on kiirelt tõusev kõrge palavik, peavalu, kuiv köha ja/või nohu, väsimus ja nõrkus, lihase- ja liigesevalu. Gripiga võivad kaasneda rasked probleemid nagu kopsupõletik ja krooniliste pulmonaalsete ning kardiovaskulaarsete haiguste ägenemine.

Gripp on äge viiruslik haigus, mis levib puhangute, epideemia ja pandeemiana. Kõige enam haigestuvad grippi lapsed, kuid hospitaliseerimised ja surmajuhud tabavad peamiselt  eakaid, krooniliste haigustega inimesi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles