Päästja Aa küla tuleõnnetusest: see oli väga napp pääsemine (1)

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Rakvere korrapidamisgrupi operatiivkorrapidaja Madis Moor (esiplaanil) juhtis tuleõnnetuse likvideerimisel päästjate, meedikute ja politseinike tagalat.
Rakvere korrapidamisgrupi operatiivkorrapidaja Madis Moor (esiplaanil) juhtis tuleõnnetuse likvideerimisel päästjate, meedikute ja politseinike tagalat. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Lüganuse vallas Aa külas teisipäeva hilisõhtul hooldekodu põlengut kustutada aidanud päästeameti Rakvere korrapidamisgrupi operatiivkorrapidaja Madis Moor kirjeldas Postimehe palvel traagilist sündmust. Ehkki õnnetus nõudis kolme hooldekodu elaniku elu, hoiti päästetöödel tagala juhina tegutsenud Moori ütlusel Lüganuse vallaametnike, politsei-, kiirabi- ja päästetöötajate ühiste pingutuste tulemusena ära võimalik katastroof.

Miks otsustas päästetööde juht kaasata evakuatsiooniks peale päästjate ka politsei- ja kiirabitöötajad?

Põhjus oli väga lihtne: kui inimesi oleks evakueerinud ainult päästjad, siis oleks hukkunute arv olnud tõenäoliselt kümnetes.

Päästetööde juht otsustas õigesti, sest see oli ajakriitiline otsus, millega ei saanud viivitada. Kui ta nägi, et hoone koridor on tuld täis, siis oligi ainukene variant purustada [hooldekodu] aknad ja kaasata evakuatsiooni kogu ressurss, sest oodata ei kannatanud.

Päästjad jõudsid pärale, kui maja oli leekides. Kas operatiivsõidukid pääsesid kohale hõlpsalt?

Hoonele pääses ligi mööda asfaltteed, mis oli küll lumest puhtaks lükatud, aga kes teab millal. Esimesena kohale jõudnud Kohtla-Järve ja Jõhvi päästemeeskond parkisid masinad ära ja nagu hiljem kuulsin, oli neil kustutamise lõppedes väga keeruline sealt autosid kätte saada. Ilmaolud olid tegelikult päris rängad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles