Kodumaine looduskosmeetika tootja: «Peame planeedi piiratud ressursse silmas pidades vähendama üleliigset tarbimist»

Copy
Tilk! brändi asutaja Pille Lengi
Tilk! brändi asutaja Pille Lengi Foto: Eneli Riim

Et nahk igas eas särav ja värske püsiks, on olulised piisav uni, tervislik toitumine ning niisutav hooldus. Paraku sisaldavad endiselt paljud kreemid aineid, mis võivad probleemi lahendada hetkeks, kuid pikema perspektiivi jooksul kurnavad nahka ja organismi veelgi. Saaremaalt pärit jätkusuutlik ja keskkonnasõbralik väikeettevõte Tilk! mõtleb igapäevaselt sellele, kuidas looduslikku ja puhast toorainet kasutades pakkuda alternatiivi tavapoes leiduvatele mürgistele toodetele.

Tilk! tuli turule 2015. aastal ja sai alguse reisimisest. „Olen mitmekülgne maailmaavastaja, kes armastab matkata mägedes, veeta aega rannas ning avastada suurlinnu. Ajapikku hakkasin märkama, et kiire elutempo suurlinnades, saastunud õhk, järsud kliimamuutused, ajavahe ja lennuki konditsioneeritud õhk mõjuvad halvasti minu kehale ning nahale. Lahendust pakkus looduskosmeetika,“ meenutab Tilk! brändi asutaja Pille Lengi.

Aastatel 2011-2013 Pekingis elades puutus Lengi kokku Hiina meditsiiniga ja 100% looduslike õlidega. Sealt saadud kogemusest ja isiklikust vajadusest inspireerituna lõigi ta peagi looduskosmeetika ja nahahooldussarja Tilk!.

Sellest ajast on traditsiooniks saanud, et kevadel ja suvel korjatakse koos pereliikmete ja sõpradega Saaremaal väekaid taimi, et valmistada värskeid ja vahuseid looduslikke kreeme. „Taimed valime vastavalt nende omadustele ja nahatüübi vajadustele. Taimedest valmistame taimeõlid ja lisame need konkreetselt selle nahatüübi jaoks loodud kreemi retsepti,“ kirjeldab Lengi protsessi, kuidas valmib igaühe vajadustele ja nahatüübile vastav kreem.

Foto: Eneli Riim

Vale hooldusega teed oma nahale karuteene

Parima tulemuse saamiseks on kreemi valimisel äärmiselt oluline lähtuda oma nahatüübist. 25. aastasel naisel või mehel ei ole mõtet kasutada 45+ vanusele mõeldud tooteid. Ja ehkki nahahoolduses on väga tähtis ka koorimine, on teine viga, mida sageli tehakse see, et kiputakse liiga agaralt oma näonahka koorima. Liiga tiheda koorimisega võidakse viia naha oma niiskus- ja kaitsetasakaal paigast ja tulemuseks võib olla veelgi kuivem või rasusem nahk.

Lisaks tuleks arvestada ka seda, et ükskõik, kui heas seisukorras nahk ka ei ole, kipub see vastavalt ilmastikule ikkagi muutuma. Nii võib korraga tunduda, et suvel hästi nahale sobinud kreem nüüd talvel justkui ei sobi. Sageli ei pane me tähelegi, kuidas soe suvi asendub järsku külma ja tuulise ilmaga, mis omakorda muudab naha kuivaks, karedaks ja punetavaks. Need annavad aga märku, et suvised kerged kreemid tuleks nüüd asendada kaitsvamate ja niisutavamatega.

Kreemil ja kreemil on vahe

Samas sellest ei piisa, kui haarad poest esimese kreemi järele, mis tõhusat niisutust ja hoolt lubab. Lengi sõnul tuleks kohe kauge kaarega mööda kõndida toodetest, mis sisaldavad naftat, parabeene ja sünteetilisi lisaaineid. „Kõik imendub ju läbi naha, milleks siis end vabatahtlikult mürgitada, kui saad valida puhtama toote,“ sõnab ta. Samamoodi tuleks kõrvale jätta alumiiniumi sisaldavad tooted, mida leidub deodorantides selle omaduse pärast blokeerida nahapoorid. Nii ei toimu higistamist ehk mürkained jäävad kehasse ja tõuseb ka tõenäosus haigestuda rinnavähki. Higistamist ei tasuks aga karta. Nii on ka Tilk! toodete valikus alumiiniumivaba deodorant, mis on kemikaalide vaba ning laseb kehal higistada.

Foto: Eneli Riim

Looduskosmeetika on inimesele ja keskkonnale ohutum. Pealegi ei tekita looduskosmeetika sõltuvust ning on nahale vastuvõetavam. Sünteetilisi aineid täis toode võib anda küll kohese mugavustunde, aga see efekt võibki jääda ainult lühiajaliseks. Looduskosmeetikaga võib asi veidi kauem aega võtta, aga see-eest on toime kokkuvõttes tõhusam ja pikaajalisem. Pealegi on looduslikke tooraineid kasutatud juba aastatuhandeid ning tänu tänapäeva teadusele ja teadmistele leiab looduskosmeetika valikust aina tõhusamaid tooteid.

Tarbi targalt algusest lõpuni

Lisaks toodete looduspuhtusele on Tilk! brändi jaoks väga oluline ka puhas loodus ehk keskkonnahoid. Kui esmapilgul võib tunduda, et kosmeetikaettevõttes pole väga midagi teha jätkusuutlikkuse või ringmajanduse vallas, siis tegelikult on asi hoopis vastupidine. Keskkonnasõbralikkust saab näha eri vaatenurkadest, palju räägitakse prügi sorteerimisest, kuid Lengi hinnangul on jäätmetega tegelemisel tähtsaim nende ennetus: üleliigse tarbimine ehk ebavajalikust keeldumine, oma vajaduste kärpimine ja korduskasutus. Tilk! paneb väga palju rõhku sellele, et toode oleks keskkonnasäästlik algusest lõpuni: liiga suuri koguseid ei tehta, et tooted oleks alati värsked ja miski raisku ei läheks. Kui kreem on otsa saanud, saab topsid tagastada põhjalikuks desinfitseerimiseks ja taastäitmiseks. Selleks loodi unikaalne keskkonnahoiuprogramm REUSE ME, mille üheks peamiseks eesmärgiks on minimaliseerida keskkonnale tehtavat kahju ning ringmajanduse kaudu pöörata rohkem tähelepanu jätkusuutlikule tarbimisele.

Foto: Eneli Riim

Lengi kutsub üles kõiki ettevõtjaid vaatama oma tegevusele läbi “keskkonnaprillide” ja otsima võimalusi veelgi keskkonnasõbralikumaks toimetamiseks. „Maakera ressursid on piiratud, kuid kahjuks ei hoia me neid hästi ringluses,“ ütleb ta. Üks oluline lähenemisviis on toote elutsükli ja selle erinevate tootmisahelate üle vaatamine. „Näiteks Upcycle Me on meie uuenduslik lähenemine, mille käigus leiame erinevate valdkondade ettevõtetega uusi viise tooraine uuesti kasutamiseks. Nõnda vähendame mõju keskkonnale ja hoiame loodust,“ ütleb ta. Nii on Tilk! loonud Upcycle Me programmi esimese tootena kehakoorija, milles on kasutatud Eestis röstitud ja jahvatatud kohvipuru. See kohvipuru on osaliselt kaotanud oma väärtuse joogi valmistamise eesmärgil, kuid saab endale uue täisväärtusliku rolli looduslikus ja bioaktiivsete ainete rikkas kehakoorijas.

Foto: Eneli Riim

Seega on jätkusuutlikumate valikute tegemisel suur roll nii tootjal kui tarbijal. Seda enam, et klient on täna märksa teadlikum, kui mõned aastad tagasi ja aina enam on turul hinnatumad tootjad, kes pakuvad puhast ja looduslikku ning kellel on oma lugu.

Lõpetuseks jagame aga mõned lihtsad nõuanded, mida saad juba kohe täna ära teha selleks, et nahk oleks niisutatum, tervem, elastsem ja säravam.

Nõuanded, kuidas oma naha eest hoolt kanda:

1. Hoolitse oma une eest. Mine varakult voodisse, õhuta eelnevalt tuba ning jälgi, et magamistoas oleks piisavalt pime. Pime tuba aitab praemini uinuda ja une kvaliteet on jahedamas ning värskes ruumis parem.

2. Lisa menüüsse rohkelt värskeid rohelisi aedvilju ja salateid, milles on nahka särama panevaid vitamiine. Lisaks aitavad need kaasa keha jääkainete vabastamisele ja puhastamisele.

3. Puhasta, koori ja kreemita oma nägu regulaarselt. Näohooldustooteid valides eelista alati looduslikku ja jäta kohe valikust välja need tooted, milles on mikroplasti, naftat, parabeene, sünteetilisi lisaaineid ning alumiiniumit.

4. Luba endale üks lõõgastav koduspaa hooldus. Uuri täpsemalt, kuidas ise endale kodust spaahooldust teha SIIT. See aitab vabastada näole kogunenud pingeid ja elavdada vereringet.

Foto: Eneli Riim

Tutvu Tilk! valikuga ja möödunud aasta populaarsemate toodetega SIIN. Kasutades sooduskoodi "PM” saad -10% täishinnaga toodetelt.

Video on valminud koostöös Thomas ja Elisabeth Ellinor Elsoniga.

Copy
Tagasi üles