Liberaalse Kodaniku juht Jüristo: nüüd me alles alustame (14)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Tarmo Jüristo
Tarmo Jüristo Foto: Sander Ilvest

Novembri alguses hakkas mõttekoja Praxis endine juht Tarmo Jüristo vedama abielureferendumi «ei»-kampaaniat. Kuigi riigikogu hääletas nüüd abielu mõiste rahvahääletuse maha, siis ütleb Jüristo, et sihtasutuse Liberaalne Kodanik ehk SALK eesmärk ei piirdu ainuüksi referendumiga. 

Salga loomise tõukeks oli Jüristo sõnul novembris konkreetseks muutunud plaan korraldada kevadel abieluteemaline rahvahääletus. «Samas oleme algusest peale selgelt öelnud, et meie plaanid ei piirdu referendumi «ei»-kampaaniaga. See oli lihtsalt juhtumisi esimene asi, millele tuli kiiremas korras käed külge panna,» kirjutas Jüristo blogis

Kuigi abielureferendumi teema ei ole praegu riigikogus aktuaalne, siis on Jüristo sõnul keeruline ette kujutada, et uus valitsusliit saaks samast soost paaride kooselu küsimust ignoreerida. «Meie plaan on mõistagi aidata kaasa sellele, et tänane segane seis lõpuks lahenduse leiaks — olgu see siis kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmise näol või kooselu määratlemisega perekonnaseaduses abielu kõrval. Loomulikult ei tee me saladust sellestki, et lõpuks on meie eesmärgiks ikkagi abieluvõrdsus,» selgitas ta. 

Sellega meenutab ka Jüristo, et kuigi EKRE pole enam valitsuses, jääb ta endiselt suuruselt kolmandaks parlamendierakonnaks, samuti ei lõpeta referendumi ärajäämise tõttu oma tegevust SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks, jätkavad nii Objektiiv kui ka Uued Uudised. 

«Ilmselt kuuleb TRE Raadiost pühapäeviti perekond Helme maailmakäsitlust edasi – ja kuigi Toomas Mattson lubas selleks korraks kaks aastat kestnud väga tänuväärse Facebooki pühapäevastenografisti ameti maha panna, ei pruugi samamoodi käituda meedia,» leiab Jüristo. 

Veel märgib Jüristo, et EKRE on sihtasutusele «Elu Marss» eraldanud 170 000 eurot, mis kindlasti mahukaks abordivastaseks kampaaniaks materialiseerub. 

«Ühiskonnauuringute Instituut tellib endiselt uuringuid ja avaldab nende põhjal Eesti elanike konservatiivseid sümpaatiaid kinnitavaid pressiteateid. Uues koalitsioonis jätkab ühe partnerina erakond, kes sai värskelt süüdistuse korruptsioonis, olles samal ajal alles eelmise süüdimõistva otsuse tõttu katseajal,» lausus Jüristo. 

Lisaks on veel ees kohalikud valimised ja presidendi valimised ning põhiseaduskomisjonis ootavad järjekorda välismaalaste seadus ja erakondade rahastamise järelevalve komisjoni likvideerimise plaan. «Nii et ei, me ei lähe laiali. Me alles alustame,» kirjutas Jüristo. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles