Eesti landimeistrid nopivad maailmas esikohti

Copy
Foto: Viirastus OÜ

Iga kalamees teab, et lant on suur osa kalapüügi edu saladusest. Nii hakkas kirglik kalamees Artur Kummer endale ise lante meisterdama. Kuna landid osutusid väga edukaks, hakkas ka teistel kalastajatel lantide vastu huvi tekkima. Nii sündis Viirastus.

Artur Kummer ja Klaus Treimann võtsid kätte ning arendasid lante nii kaugele, et 2018. aasta sügisest on olnud võimalik kaluritel soetada kalapüügilante Viirastuse asjaarmastajatelt. Siiani on olnud suund kodumaisele klientuurile, kuid head asja piirid kinni ei hoia. Nii on Eesti tegijatel püsikliente Norras, Taanis, Soomes, Saksamaal, Poolas, Venemaal ja mitmes teiseski riigis. Kaugeimad teekonnad on viinud siinseid kalapüügilante ka Kanadasse ja USAsse. Muuhulgas saavutasid Viirastuse landid möödunud aastal loodusajakirja Era-lehti poolt korraldatud võistlusel ühes püügikategoorias suisa esikoha.

Lant kui sõrmejälg

Isikupärane lant pole vaid iludetail. Just õige kaalu ja kujuga lant aitab saada kalapüügis eelise. “Lantide valmistamisel peab arvesse võtma veekogu eripärasid ja püüava röövkala toiduks olevate kalaliikide omadusi,” räägivad Klaus ja Artur. Lante valmistatakse kõikvõimalike röövkalade püüdmiseks. Eriliseks teeb Viirastuse landid nende unikaalne kulumatu pinnatöötlus. “Iga landi muster on ainulaadne. Iga lant on unikaalne nagu sõrmejälg.”

Kõigi Viirastuse lantide sünnikoht on Tallinn. Ühe landi sünnilugu on küllaltki mahukas ja pikk. Esmalt koostatakse joonised, testitakse prototüüpe ning kui lant on läbinud ligi poole aasta pikkuse testperioodi, valmistatakse roostevabast lehterasest toorikud. Toorikud saavad spetsiaalse pinnatöötluse ja vajadusel ka värvi. Seejärel lisatakse detailid ning rändabki lant pakendisse.

Foto: Viirastus OÜ
Foto: Viirastus OÜ

Kalamehed ja kollektsionäärid

Möödunud aastal alustati uue tootesarjaga, mille käigus valmis silmailu ka kollektsionääride varasalve. Esimese erikollektsiooni “Salmo Eriox” raames toodeti väike kogus nummerdatud ja eripakendiga lante. Tegemist on nõnda eriliste lantidega, et poelettidele need ei jõuagi ning soetada saab neid vaid otse Viirastuselt.

Foto: Viirastus OÜ

Kui eriline sündmus tulemas, saab selleks puhuks tellida ka eritellimusena valmivaid lante. Landile on võimalik graveerida spetsiaalne pühendus või sõnum ning valitud kingitus pakendatakse spetsiaalsesse kinkekarpi. Unikaalne kingitus unikaalsele inimesele. Näiteks iseendale.

Lähemalt saab uudistada Viirastuse lugu ja tooteid www.viirastus.com.

Copy
Tagasi üles