Mike Pence õnnitles telefonitsi oma ametijärglast Kamala Harrist

Copy
Kamala Harris
Kamala Harris Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

USA asepresident Mike Pence helistas oma peatsele ametijärglasele Kamala Harrisele, et teda õnnitleda, teatasid reedel kaks jutuajamisega kursis olevat allikat.

Tegemist on esimese teadaoleva kontaktiga lahkuva ja ametisseasuva administratsiooni valitud liikmete vahel. President Donald Trump ei ole presidendiks valitud Joe Bideniga ühendust võtnud ning on seadnud korduvalt kahtluse alla tema võidu legitiimsuse.

Kuid Pence'ist on saanud Bideni ootamatu kaitsja. Asepresident seisis muu hulgas vastu Trumpi survele, kes oli nõudnud, et ta takistaks tolle võidu kinnitamist kongressi ühisistungil. Pence on lubanud ka osaleda 20. jaanuaril Bideni ametissevannutamisel, kuhu Trump on keeldunud tulemast. 

Ühe neljapäevaõhtuse vestlusega tuttava allika sõnul oli Pence õnnitlenud oma mantlipärijat ja pakkunud abi. Jutuajamine leidis aset nädal enne Bideni ja Harrise ametisseastumist ja veidi üle nädala pärast Trumpi pooldajate tormijookus Kapitooliumile. 

Ajal, mil president on pärast kaotust püsinud suuresti suletud uste taga, on Pence üle võtnud mitmed presidentuuri tseremoniaalsed kohtustused, tervitades muu hulgas neljapäeval rahvuskaartlasi, kes nüüd kongressihoonet valvavad. 

Ametijärglasele helistamine on osa traditsioonilisest ühtsuse ilmutamisest ametist lahkuvate ja ametisseastuvate juhtide vahel. 2008. aastal helistas tollane asepresident Dick Cheney Bidenile, et soovida talle õnne tema võiduõhtul, ning kutsus Bideni ja tema naise Jilli veidi enne ametisseastumist asepresidendi residentsis ringkäigule. Pole teada, kas Pence teeb sama Harrisega.

Suures osas Washingtonist on karmistatud julgeolekumeetmeid pärast läinudnädalast märulit Kapitooliumil. Korrakaitsejõud on hoiatanud uue võimaliku vägivalla eest enne Bideni inauguratsiooni. 

Kuigi Biden väljendas heameelt Trumpi otsuse üle vältida tema ametivande tseremooniat, lisas ta, et Pence'i osavõtt teeb talle au, ning et on tähtis säilitada nii palju kui võimalik ajaloolist pretsedenti võimu rahumeelse üleandmise osas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles