Mehhiko prokuratuur avaldas oma versiooni eksministri uurimisest

BNS
Copy
Salvador Cienfuegos
Salvador Cienfuegos Foto: AFP/SCANPIX

Mehhiko prokuratuur avaldas pühapäeval oma versiooni endise kaitseministri Salvador Cienfuegose osas korraldatud uurimisest, kuid enamik sellest oli musta värviga tsenseeritud ja peaaegu võimatu oli tuvastada, mida nad tegelikkuses leidsid või ei leidnud.

Vähestel tsenseerimata külgedel olid kõik fotod musta värviga kaetud.

USA justiitsministeerium ähvardas lõpetada kriminaaluurimiste koostöö Mehhikoga pärast seda, kui president Andrés Manuel López Obrador süüdistas seda narkokuritegude tõendite fabritseerimises Mehhiko endise kaitseministri vastu.

«USA justiitsministeerium jääb täiesti kindlaks oma uurimisele Salvador Cienfuegose suhtes,» ütles ministeeriumi kõneisik, märkides, et Mehhiko avaldatud uurimismaterjalid selle juhtumi kohta ei olnud fabritseeritud.

Ministeerium märkis, et neid materjale avalikustades rikuti kahe riigi kokkulepet ning «see seab kahtluse alla, kas USA saab jätkata infovahetust toetamaks Mehhiko enda kriminaaluurimisi».

Salvador Cienfuegose vahistamine Los Angelese lennujaamas läinud oktoobris ärritas Mehhiko valitsust, millele see üllatusena tuli.

Pärast Mehhiko diplomaatilist survet loobusid USA võimud süüdistustest ja saatsid Cienfuegose kodumaale võimalikuks kohtupidamiseks. Mehhiko prokurörid vabastasid eksministri neljapäeval süüst.

López Obrador ütles, et toetab Mehhiko prokuröride otsust mitte rakendada meetmeid seoses «süüdistustega kindral Cienfuegose vastu, mille fabritseeris USA uimastivastase võitluse agentuur DEA».

Cienfuegos oli võtmetähtsusega minister president Enrique Peña Nieto ametiajal aastatel 2012-2018.

USA võimud süüdistasid teda tuhandete kilode kokaiini, heroiini, metamfetamiini ja marihuaana valmistamise ja turustamise kavandamises.

Süüdimõistmise korral oleks «Ristiisaks» hüütavat erukindralit oodanud eluaegne vangistus.

Mehhiko peaprokuratuuri teatel jõuti järeldusele, et Cienfuegosel «ei olnud kunagi ühtegi kohtumist kuritegelike organisatsioonide liikmetega, keda uurisid USA võimud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles