Kaljulaid ületas OECD juhi valimistel esimese takistuse (7)

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
OECD peasekretär Jose Angel Gurria ning Eesti president Kersti Kaljulaid
OECD peasekretär Jose Angel Gurria ning Eesti president Kersti Kaljulaid Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) peasekretäriks kandideeriv president Kersti Kaljulaid läbis esimese vooru ja jäi konkurentsi koos seitsme ülejäänud kandidaadiga.

Välisministeeriumi pressiesindaja Angelika Lebedev kinnitas ERRile, et 7. ja 8. jaanuaril Pariisis toimunud esimese vooru konsultatsioonide järel said vähima toetuse Tšehhi ning Poola kandidaat, kes seejärel oma kandidatuuri taandasid.

Teine voor toimub 21.-22. jaanuaril. OECD uus juht valitakse kolme või nelja konsultatsioonide vooruga, lõpptulemus selgub hiljemalt märtsis.

2006. aasta juunist ehk viimased 14 aastat OECD peasekretärina töötanud Mehhiko endine rahandusminister Angel Gurría teatas eelmise aasta 10. juulil, et ei kandideeri enam organisatsiooni juhiks. Gurria taandumise taga on asjaolu, et Mehhiko soovib suurendada võimalusi saada endale hoopis Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) juhi koht. 2013. aastast WTOd juhtinud Brasiilia diplomaat Roberto Azevêdo paneb ameti maha 31. augustil. Mehhiko on sellele kohale välja käinud Jesús Seade kandidatuuri.

OECD asutati 1961. aastal, sel oli 20 asutajariiki, neist väljastpoolt Euroopat Kanada ja USA. Praegu on OECD-l 36 liikmesriiki. Eesti sai OECD liikmeks 9. detsembril 2010. Eesti suursaadik OECD juures on Clyde Kull. OECD peakorter asub Pariisis.

Pika ajalooga organisatsioonil on siiani olnud viis peasekretäri, kes on tulnud Mehhikost, Jaapanist, Saksamaalt, Taanist ja USAst. 2019. aastal oli peasekretäri põhipalk 226 731 eurot aastas ehk ca 19 000 eurot kuus. Eesti lähiriikidest on olnud OECD asepeasekretär Soome endine peaminister Mari Kiviniemi aastatel 2014–2018.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles