USA sõdur vahistati kahtlustatuna vandenõus lasta õhku New Yorgi 9/11 memoriaal

Copy
2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku memoriaal New Yorgis.
2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku memoriaal New Yorgis. Foto: AFP / Scanpix

USA Georgia osariigis vahistati teisipäeval terrorismis süüdistatuna sõdur, kes rääkis veebis plaanist lasta New Yorgis õhku 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku memoriaal ja teised maamärgid ning rünnata Ühendriikide sõjaväelasi Lähis-Idas, teatasid võimud.

Ohio osariigist Stow'st pärit Cole James Bridges on vahi all süüdistatuna katses anda materiaalset toetust terroriorganisatsioonile - äärmusrühmitusele Islamiriik (IS) - ja katses tappa sõjaväelane, ütles Manhattani föderaalprokuröride kõneisik Nicholas Biase.

20-aastane sõdur, keda tuntakse ka kui Cole Gonzales, viibis Georgias Fort Stewartis, kui ta arvas, et ta peab interneti teel ühendust Islamiriigiga, arutades terrorivandenõusid, ütles Biase.

Bridgesi teadmata oli tema vestluspartneriks FBI töötaja, kui sõdur esitas üksikasjalikke tegevusjuhiseid, kuidas rünnata New Yorgis memoriaali ja teisi sihtmärke.

«Brigdes, USA armee reamees, reetis meie riigi ja oma üksuse, kui ta kavandas vandenõu kellegagi, keda ta arvas olevat ISIS-e poolehoidja, et aidata ISIS-e rünnakut ja tappa USA sõdureid Lähis-Idas,» ütles New York City FBI kontori juht William F. Sweeney Jr., kasutades Islamiriigi teist lühendit.

«Õnneks oli see isik, kellega ta suhtles, FBI töötaja, ning me suutsime ära hoida tema halbade soovide täitumist,» ütles Sweeney.

Bridges astub neljapäeval Georgia osariigis Augustas föderaalkohtu ette.

Bridges astus USA relvajõududesse 2019. aasta septembris ja ta määrati Fort Stewarti. Millalgi hakkas ta uurima ja tarbima veebipropagandat, mis ülistas džihadiste ja nende vägivaldset ideoloogiat, ütlesid võimud.

Ta väljendas sotsiaalmeedias toetust Islamiriigile ja džihaadile, enne kui alustas oktoobris suhtlema FBI töötajaga, kes esines IS-i toetajana, kellel on kontaktid rühmituse võitlejatega Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles