Tallinnas avaldatakse meelt Vene opositsiooniliider Navalnõi toetuseks

Postimees
Copy
Navalnõi peeti kinni möödunud pühapäeval Moskvas, kuhu ta naasis pärast Novitšoki mürgitusest paranemist Saksamaal.
Navalnõi peeti kinni möödunud pühapäeval Moskvas, kuhu ta naasis pärast Novitšoki mürgitusest paranemist Saksamaal. Foto: NAVALNY PRESS TEAM / HANDOUT/EPA/scanpix Baltics

23. jaanuari keskpäeval toimub Tallinnas Vabaduse väljakul meeleavaldus vahistatud Vene opositsiooniliidri Alekseid Navalnõi toetuseks. Navalnõi peeti kinni möödunud pühapäeval Moskvas, kuhu ta naasis Saksamaalt, kus ta oli ravil pärast tema Novitšokiga mürgitamist. 

Sel laupäeval korraldatakse kogu maailmas meeleavaldusi, kus nõutakse Navalnõi viivitamatut vabastamist ning otsustava surve avaldamist Kremlile, et see lõpetaks kodanike põhiõiguste ja -vabaduste piiramise.

Meeleavalduse ühe korraldaja kodanikuaktivist Sergei Metlevi sõnul on Eestis palju inimesi, kes jälgivad Venemaal toimuvat, kellel on seal sõpru ja sugulasi ning kes peavad seepärast oma moraalseks kohuseks toetada venemaalaste püüdu vabaduse ja inimsõbraliku riigi poole.

«Navalnõi kehastab absoluutset julgust ning taaskehtestab üksikkodanikku võimumasina väe ees. Ta väärib austust ja tuge. Meil ei ole ükskõik, et meie naaberriigi võimud rikuvad niivõrd jõhkralt inimelusid. Vabad ühiskonnad peavad tulema Vene kodanikuühiskonnale appi,» ütles Metlev.

Meeleavalduse eestvedaja, Eestisse emigreerunud Vene ökoaktivisti Jevgenia Tširikova sõnul läheb ta meeleavaldusele toetama mitte lihtsalt poliitik Navalnõid, vaid oma sõpra.

«Mind ajas endast välja see metsik ebaõiglus, et täiesti süütu inimene pannakse puuri. Ma tunnen teda isiklikult juba aastaid. Mäletan, kuidas ta toetas minu kandidatuuri Himki linnapea kohale. Aleksei külastas Himkit isiklikult koos oma meeskonnaga, aitas teha agitatsiooni, selgitas, miks korrumpeerunud võim tuleb välja vahetada,» rääkis Tširkova.  

Tširkova ütleb, et Navalnõi puhul on tegemist imelise inimesega, kes on julge, aus ja väga abivalmis ja lisaks suurepärase huumorisoonega. «Just selliseid poliitikuid Venemaa vajab. Ma usun, et kõik koos saavutame Aleksei vabastamise,» oli Tširikova lootusrikas.

Meeleavaldusel järgitakse pandeemiaga seotud reegleid. Üritus on politseis registreeritud. Osalejatel palutakse püsida väljakul hajutatult ja kanda maske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles