Suur osa Eesti kodudest on alavalgustatud. Kas ka sinu kodu? Kuidas olukorda parandada?

Copy
Foto: 4ROOM OÜ

Valguse mõju meie organismile ja tervisele on suurem kui esialgu hinnata oskame. Sellest sõltub ööpäevarütm, meie energiatase ning õppimis- ja töövõime. Eesti valgustitefirma 4ROOMi esindussalongi eestvedaja Anne Jaanus jagab häid näpunäiteid, millele valgustite valikul tähelepanu pöörata ja kuidas muuta kodune valgus silmale sõbralikuks.

Teada on, et  paljude eestlaste kodud on alavalgustatud? Kui ulatusliku probleemiga on tegemist?

Olgugi, et "vene aeg" jääb aina kaugemale ja ligipääs kaasaegsetele interjööri-, sh. valgustuslahendustele on justkui kõigile kättesaadav, näeme, et suuremad muudatused jõuavad inimeste kodudesse visalt. Koolis ruumide valgustamisest ei räägita, nii tulebki läbi enda (kulukaks kujunevate) kogemuste õppida.

Eesti asukohast tingituna elame aastast 4-6 kuud praktiliselt pimeduses. Pime on nii hommikul tööle minnes kui koju tagasi jõudes. Kui tuua võrdluseks sarnaste oludega Rootsi, Norra ja Soome kodud, siis seal leiab igast ruumist vähemalt 5-8 erinevat valgustit. Meie kodudes on neid 1 või 2, harvem 3. Elu- ja magamistubades on enamasti vaid üks laevalgusti ning toa nurgas üksik põrandalamp ja/või laualamp. See ei ole kriitika. Hea on, kui saame jagada infot ja teadlikkuse kasv aitab paremaid valikuid teha.

Foto: 4ROOM OÜ

Millised tervisehädad alavalgustusega võivad kaasneda?

Alavalgustatus koormab inimese silmi ning nii suureneb üldine väsimustunne. See omakorda võib soodustada osadel inimestel peavalu teket. Oluline ja kurb on, et kodudes, kus pole  piisavalt valgust, saab mõjutatud nii laste õppimis- kui täiskasvanute töövõime.  

Kas kodudes esineb ka ülevalgustust?

Ülevalgustatust kohtab kodudes pigem harva. Pigem leiab ülevalgustatust ühiskondlikes ruumides ning büroodes.

Kuidas aru saada, et kodune valgustus pole õige?

Sellest, kas kodust on valgust piisavalt või mitte, annab märku silmade kiire väsimine või tekivad peavalud ka siis, kui silmad on muidu korras ja prillid õige tugevusega. Sellisel juhul tasub analüüsida, kas kodus on valgust piisavalt või kas olemasolevaid valgusteid kasutatakse. Näide igapäevaelust – õppima või töötama asudes kustutame laevalgustit või kasutame ainult laualampi (või kustutame ka selle ja jääb vaid helendav arvutiekraan). Soovitus - silmad väsivad märksa vähem kui üld- ja töölaua valgus koos toimivad. Nii on ruumis kontraste vähem ning silmadele koormus väiksem.

Foto: 4ROOM OÜ

Soovitan silmas pidada lihtsat tõde - ühe lambiga kuppel laes pole piisav, isegi kui tegemist on võimsa valgusallikaga, mis toa valgeks lööb. Funktsionaalse ja hubase valguse saame luua mitme valgusti koosmõjul  nn. valgusnivoode abil. Lahtiseletatuna tähendab see seda, et ruumis on nii üldvalgus(ti) (hea, kui seda saab hämardada/dimmerdada) kui ka erinevateks tegevusteks ja olukordadeks mõeldud funktsionaalvalgustid: põrandalamp – kas lugemiseks või meeleolulvalgustina (kui ruumi ning vajadust on, siis mõlemad), seinavalgustid, valgusti(d) kapile, aknalauale. Hubasuse saab luua eri nivoode eri aegadel kasutamise läbi.

Tähelepanek! Siiani moes olevad kuplita läbipaistva klaasiga lahtised valgusallikad silma läheduses silmale pai ei tee. Võimalusel soovitan tsoonides, kus sellised valgustid väga lähedale jäävad, siiski teine valik teha.

Tõsi, valgustid pole pelgalt valguseallikaks, vaid need on ka disainelemendid meie kodudes. Millised on teie näpunäited, kuidas oma koju valgustit valida, mis oleks meie tervisele hea ja samas ka stiilne?

Ja, nii on. Valgustusega saab stiilse, kvaliteetselt teostatud ja funktsionaalse sisekujunduse n-ö ära nullida. Hästi planeeritud ja õigesti valitud valgustusega saab aga luua/eraldada ruumides tsoone, rõhutada soovitut, tuua välja sisekujunduse parimad küljed.

Tavainimese jaoks teeb valgustite maailmas õigete lahendusteni jõudmise keeruliseks nii esteetiline kui ka tehniline osa.

Foto: 4ROOM OÜ

Mida siis teha?

Alati aitab enda kodu ja sealsete toimingute, tsoonide kaardistamine: elutuba – mida me siin teha tahame, kas piisab vaid ühest põrandalambist nurka või tahame me siin lauamänge mängida (rippvalgusti diivanilaua kohale), diivanil lugeda, tugitoolis käsitööd teha jne.jne. Kui ruumi ning tema tsoonide otstarve on analüüsitud, pange paika mööbli asukohad (arvestage mööbli mõõtudega (seljatoed jms) ning seejärel saate paika nii üldvalgustid lakke ja söögi-ja diivanilaua kohale kui ka  seina- ja põrandalampide asukohad ja kõrgused.

Sirvige inspiratsioonilehti nii ajakirjades kui internetis ning analüüsige, mis ühes või teises kodus valgustuse osas hästi/halvasti on tehtud. Märgake, mis teid kõnetab, samas proovige ainult välimusest kaugemale vaadata. Arvestage alati sellega, et elame Eestis. Vahemeremaade kodude valgustusel on meist erinev loogika.

Inimestel, kel plaan kodu korrektselt valgustada, tuleb õige lahenduseni jõudmiseks läbi närida vastukäivate soovituste rägastikust. Seetõttu soovitan, et kui kodune valgustus vajab tähelepanu ning „pirniga laes“ lahendusega ei soovita piirduda,  on mõistlik pidada nõu valgustitega tegelevate spetsialistidega/müüjatega.

Et müüja/disainer saaks häid ja õigeid lahendusi soovitada, võiks oma kodust teha pilte ning need konsultatsioonile kaasa võtta. Kui olemas on elektrisüsteemide projekt, on ka sellest palju abi. Mida rohkem taustainfot, seda vajaduspõhisema tulemuse saame luua.

Foto: 4ROOM OÜ

Andke mõned soovitused siiski, mida valgustite valimisel silmas pidada?

Kui jätame kõrvale integreeritud valguslaed ja muud suuremat ressurssi ning eelnevat planeerimist vajavad komplektsed valgustuslahendused, siis  elutuppa  valitav üldvalgusti võiks olla eelkõige ülimalt funktsionaalne(eesmärk piisavalt valgustada!) ja välimuselt tagasihoidlik ning asetseda võimalikult vastu lage, sest siis pääseb valgus laiali. NB! mida madalamale valgusti panna, seda väiksemaks jääb valgustatav ala. Hea üldvalguse saab ideaalis erinevate valgustite: süvistatud, karniis-, siini- ja plafoonvalgustite kombineerimisel.

Hea on silmas pidada, et ühte avatud ruumi mitut n-ö primadonnat ehk välimusega konkureerivat valgustit pannes võib tulemus näida pigem väsitav kui nauditav.

Funktsioonvalgustuse valik sõltub siiski kodus elavate inimeste vajadustest, vanusest ja elustiilist. Kui otstarbest lähtuvalt igas ruumis läbi mõelda, mida, miks ja kui kaua tehakse, leiabki vastuse küsimusele: mitu, kuhu ja millist valgustit vaja. Kui kogenud spetsialisti nõuandeid juurde küsida, saabki keeruline ülesanne lihtsaks tehtud.

Kas koju valida pigem külmem või soojem valgus?

See sõltub mitmest asjaolust, eelkõige isiklikust eelistusest. Meie kodudes on hõõglampide ajast jäänud enimlevinud valikuks soe valgus (2700 K). Üldise soovituse järgi võiks aga koduse valguse sättida vastavalt sellele, milline on mööbel ja pindade tekstuur. Näiteks soovitan mattide ja poolmattide ning tekstuursete pindade korral eelistada soojemat 2700-3200K valgust ning läikivad pinnad mõjuvad paremini 3200-3800K vahemikus (ka kuni 4200), aga veelkord - inimeste individuaalne eripära on see, millest soovitan lähtuda.

Lisaks valige samasse ruumi pigem ühesuguse valgustemperatuuriga valgustid!

Foto: 4ROOM OÜ

Millised on käesoleva aasta trendid valgustite maailmas?

Valgustite mood on tihedalt seotud kõige muu interjööris domineerivaga: aastateks 2021 ja 2022 on stiilisuundade mudijad esile toonud vintage toodete pikkimist kaasaegsete ja uute toodetega. Tooni annavad ehedad ja kvaliteetsed materjalid ning jätkusuutlikud ning säästvad valikud. Artdecolik joon säilib, sekka 70-80ndate sugemeid – aga uues 21.sajandi kastmes.

Uuenduste huvilistel on oodata põnevaid kõrgtehnoloogilisi lahendusi.

Rõõm on tõdeda, et see kõik on jõudnud ka Eestisse ning siin kanda kinnitanud. 4ROOMi valgustid on juba algse lähteülesande tasandil loodud nii, et neid saab kombineerida (ise komplekteerida) 1,2,3 või 4 elemendist ning kui ükskõik milline osa värskuse kaotab või katki läheb, siis saab selle asendada. See tähendab, et kogu valgustit ei pea ära viskama ning seeläbi maailma prügi juurde tekitama.

Foto: 4ROOM OÜ

Millised on 4ROOM võimalused ja valmisolek lahendada eriprojekte?

Eritellimusvalgustite tegemise kogemust on meil pea 20 aastat ehk siis nii valmisolek kui võimalused tulla vastu klientide erisoovidele on suur.

4ROOMi tugevuseks on unikaalne valgustite tootmine sisuliselt seeriatootmise hinnaga. Suur osa valgusteid on saadaval enam kui 50 erineva kattekangaga ning juhtme pikkus kõrgete lagedega ruumidesse ei ole kunagi takistuseks. Salongi tulev klient saab valgusti värvi valida värvikaardi alusel, kuid kui ta sealt enesele meelepärast ei leia ning soovib põrandalambile diivanipatjade või kardinatega samas võtmes kupleid, võib ta kaasa tuua oma kanga. Lisaks valib klient ka selle, millist ja kui palju valgust ta oma koju tellitavalt lambilt soovib.

Põnevaid valikuvõimalusi pakuvad ka 4ROOMi valgustite metallosad, kus klient saab valida 12 erineva tooni vahel. Nii on küllalt tõenäoline, et koju või kontorisse luuakse  ainulaadne toode.

4ROOMi valgustid on põhjamaiselt puhta joonega ajatult stiilsed ning pälvinud mitmeid kõrgeid tunnustusi. Pea 20 aastat peadisaineriks olnud Tarmo Luisk on loonud mitmeid valgusteid, mis nüüd disainiklassikasse kuuluvad.

Et saavutada 4ROOM valgustitele omane selge ja puhas joon, valmivad metallist karkasside elemendid CNC-pingil, kuid kuplid valmistatakse kodumaise käsitööna. 4ROOMi valgustiloojad tõdevad uhkusega, et nii, nagu itaallased armastavad Itaalia disaini ning taanlased Taani oma, valivad ka eestlased üha sagedamini Eesti disainerite loomingu.

Tutvuge võimalustega www.4room.ee või külastage esindussalongi Tallinnas, Pärnu mnt.110.

Copy
Tagasi üles