Video, galerii ja blogi ⟩ Jüri Ratas andis selle valitsuse viimase pressikonverentsi peaministrina (9)

Copy

Tänasel valitsuse pressikonverentsil andsid peaminister Jüri Ratas ning Isamaa ministrid Urmas Reinsalu ja Tõnis Lukas ülevaate tehtud tööst. Samuti kommenteeriti viimast korda selles valitsuse koosseisu tehtud muudatusi. 

Valitsus kiitis heaks komisjoni loomise SA KredEx ja Porto Franco OÜ vahel sõlmitud investeerimislaenu lepingu ettevalmistamise asjaolude selgitamiseks. Komisjoni juhib riigisekretär ning sellesse hakkavad kuuluma majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler ja justiitsministeeriumi kantsler. Valitsuse reglemendi kohaselt lõppevad valitsuskomisjonid uue valitsuse ametisse astumisel, kui uus valitsus ei otsusta kolme kuu jooksul teisiti.

Välisminister Urmas Reinsalu lisas päevakorda parvlaeval Estonia hukkunute omaste pöördumise. Valitsus peab jätkuvalt vajalikuks igakülgse uurimise läbiviimist, uurimine peab olema läbipaistev, usaldusväärne, sõltumatu ja esindusorganisatsioone kaasav.  Uurimise läbiviimisel tuleb teha igakülgset koostööd Soome ja Rootsiga. Riigisekretär sai ülesandeks vastata omaste pöördumisele.

Valitsuse päevakorda lisati valitsuse reservist sildfinantseeringuna 15, 6 miljoni euro eraldamise terviseametile, seal hulgas 3 239 952 eurot COVID-19 vaktsiinide soetamiseks, 750 264 eurot COVID-19 vaktsiinide lao- ja transporditeenuseks, 270 628 eurot COVID-19 vaktsiinide tarvikute, külmahela ja vaktsineerimise tagamiseks ning 11 423 243 eurot SARS-CoV-2 viiruse testimiseks. Valitsuse reservist eraldatakse vahendid kuni REACT-EU vahendite kasutuselevõtuni 2021. aastal.

Samuti lisati päevakorda valitsuse reservist 1,7 miljoni euro eraldamise haridus- ja teadusministeeriumile ning 1,4 miljoni euro eraldamise kultuuriministeeriumile Harju ja Ida-Viru maakondades 1. veebruarini pikendatud piirangutest tuleneva majandusliku kahju kompenseerimiseks erahuvitegevuse pakkujatele ning kultuuriettevõtetele.

Töötukassa nõukogu koguneb järgmisel neljapäeval, et otsustada tööjõukulude kompenseerimise meetme vajalikud täiendused Harju ja Ida-Viru maakondades piirangute tõttu kahju kannatanud ettevõtetele.

Keskerakonna, EKRE ja Isamaa võimuliidu lõpp 

13. jaanuaril teatas peaminister Jüri Ratas, et astub peaministriametist tagasi. See tähendab ka kogu valitsuse tagasiastumist. Ajendiks oli Keskerakonnale esitatud korruptsioonikahtlustus. 

Põhiseadus annab presidendile pärast valitsuse tagasiastumist aega kuni kaks nädalat määrata peaministrikandidaat ja anda talle ülesanne uue valitsuse moodustamiseks.

14. jaanuaril nimetas president Kersti Kaljulaid peaministrikandidaadiks viimased riigikogu valimised võitnud Reformierakonna juhi Kaja Kallase. President toonitas, et uus valitsus peab ametisse astuma kiirelt. «Nii mina kui Eesti rahvas ootame, et Eesti saaks kiiresti uue tegusa ja teovõimelise valitsuse, mis keskendub pandeemia ja majanduskriisiga toimetulekule ning meie elu edendamisele,» sõnas Kaljulaid möödunud nädalal.

Samal päeval teatas Reformierakond koalitsioonikõneluste alustamisest Keskerakonnaga. 

Peaministrikandidaadil on omakorda aega 14 päeva, mille jooksul tuleb riigikogule esitada ettekanne tulevase valitsuse moodustamise alustest. See tähtaeg kukub neljapäeval, 28. jaanuaril. 

Seejärel otsustab riigikogu valitsuse moodustamiseks volituse andmise peaministrikandidaadile, kes peab seitsme päeva jooksul esitama valitsuse koosseisu presidendile. Seejärel nimetab president kolme päeva jooksul valitsuse ametisse.

Valitsus astub ametisse ametivande andmisega riigikogu ees.

Jüri Ratas juhtis peaministrina ka sellele eelnenud valitsuskoalitsiooni, kuhu lisaks Keskerakonnale kuulus ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning Isamaa. See valitsus oli võimul 23. novembrist 2016 kuni 29. aprillini 2019.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles