Mida teha, kui lähedane lahkub? Kust alustada ja kuidas korraldada matust?

Copy
Foto: Matusebüroo Kristin

Läheduse kaotus on valus. Ka siis, kui lähedane on võidelnud raske haigusega, ei ole keegi päriselt valmis selleks, kui kallis inimene ühel hetkel meie seast lahkub. Paraku on ka olukordi, kus lahkunu minek ja ärasaatmine on justkui sunnitud olukord ja kohustus. Mida siis teha? Mida peaks teadma ja kellelt saaks matuse korraldamisel abi? Matusebüroo Kristin annab nõu.

Kõik algab surma fikseerimisest. Surma korral kodus tuleb kutsuda kiirabi või perearst, kes seda teeb. Seejärel tuleb kutsuda surnutransport. Lahkunu transport surnukambrisse on esmane matusebüroo teenus. Kui surm saabub haiglas või hooldekodus, siis on üldjuhul transport korraldatud selle asutuse poolt ja ka surmatõend väljastatakse sealt.

Koduse surmajuhtumi korral on lähedastel võimalik matuseteenuse pakkujat valida. Arukas oleks teha matuseteenuse osutaja valik juba surnule transporti tellides, sest iga matusebüroo transpordib lahkunu oma morgi. Olenemata lähedaste raskest hetkest, tuleks võtta rahulikult aega matuseteenuste pakkujate seast valiku tegemiseks. Selleks antakse kiirabi poolt ümbrik matusebüroode infomaterjaliga, abiks on ka internet.

Mida teha, kui lähedane sureb välismaal?

Kui lähedane on välismaal surnud, teatavad tema surmast lahkunu lähedastele lähedal seisvad kohapealsed. Nemad võtavad ühendust saatkonnaga, kes aitab dokumentide vormistamisel. Lähiriikide korral otsivad lähedased ise kodumaalt teenusepakkuja matusebüroo, kes organiseerib repatriierimise või surnukeha vastuvõtmise, või teeb seda kindlustus kaugemate riikide puhul. Ametkondade kaudu käib dokumentide vormistamine, aga selles osaleb ka matusebüroo, kes surnukehale järgi läheb ja kodumaal vastu võtab.

Matusebüroo teeb kõik ära

Matusebüroo teenuseid kasutades ei ole lahkunu lähedastel praktiliselt midagi vaja teha, kogu asjaajamise ja toimingud saab soovi korral tellida ja matusenõustaja aitab kõiges. Enamasti tellitakse matus täisteenusena ühest kohast — nii on kõige mõistlikum, sest sellega säästetakse aega ja matuse korraldus läheb ladusamalt.

Matusebüroo Kristin on esimene erakapitalil loodud matuseteenuse pakkuja Eestis, mis loodi 1994. aastal eesmärgiga osutada kaasaegset matuseteenust. Tänaseks on ettevõte multifunktsionaalne matusekorraldaja ja omades ka krematooriumi, teostatakse oma vahenditega nii haua-, tuhastus- kui urnimatuseid üle kogu Eesti. Lisaks on bürool lille-ja kalmistukaupade kauplus, leinasaal kahe altariga, krematoorium, peieruum ja külmkambrid. Matusekeskust iseloomustab hubane, matusteks sobiva miljööga atmosfäär, leinasaal on valgusküllane, hea akustikaga ja pühitsetud, mahutades üle saja inimese.

Foto: Matusebüroo Kristin

Matust saab tellida ka internetist

Uue võimalusena pakutakse võimalust tellida matus internetist. Kes mingil põhjusel büroosse tulla ei saa või ei soovi, saab e-matus keskkonnas broneerida erinevaid leinatalituse kohti: krematooriume, kabeleid ja kirikuid; osta laias valikus kaupu: kirste, urne, hauaplaate, lilleseadeid; tellida tseremooniaks leinakõnelejaid, muusikuid, tellida erinevaid peielaudu ning koheselt teenuste ja kaupade eest tasuda. Samas keskkonnas on võimalik vormistada ka erinevaid dokumente. Kes soovib, saab kodus eelnevalt lihtsalt teenuste ja kaupadega tutvuda, et siis luua endale ettekujutus, mida tellida.

Matuse hind

Matusebüroo kogemused ja professionaalsus on see, mida tasub ärasaatmist korraldades usaldada. Matus koosneb paljudest teenustest ja kaupadest. Kuna klientide soovid ja valikud on erinevad, siis keskmist matust, kui sellist, ei ole. Kirstude hinnavahed on sadades eurodes, transpordi maksumus sõltub ajast ja teekonnast, lilleseaded olenevalt lilledest ja paljust muust. Kindlasti tasub alati enne matuse tellimist küsida hinnapakkumist.

Oluline on teada, kas lahkunu kogus sääste, oli tal elukindlustus või „kirsturaha“. Kui neist ei piisa, saavad pereliikmed juurde panna. Lahkunu siitilmast ärasaatmine on kõige lähemate kohustus. Kui lähedased ei saa majanduslike raskuste korral seda teha, siis vajadusel korraldab surnukeha tuhastamise Eesti riik ja omavalitsused.

Foto: Matusebüroo Kristin

Milline matus valida?

Matust saab valida hauamatuse, tuhastusmatuse või urnimatuse vahel. Krematatsioonimatus ehk tuhastusmatus eeldab leinatalitust ehk hüvastijättu kirstu juures. Kui hüvastijättu ehk leinatalitust ei toimu, siis sisuliselt pole tegemist ka matusega. Sel juhul on tegemist lihtsalt tuhastamisega. Kirstus tuhastamise korral on lähedased ostnud lahkunule oma puusärgi, lahkunu tehakse korda ja seatakse kirstu, kus ta viibib nii leinatalituse ajal kui ka peale seda — just nii, nagu lähedased temaga hüvasti jätavad, läheb ta ka tuhastamisele. Tuhastusmatuse korral saab kasutada ka laenutuskirstu, aga selles on surnu vaid leinatalituse ajal.

Olenemata sellest, kas lahkunuga jäetakse hüvasti leinatalitusel või tuhastatakse surnukeha ilma eelneva tseremooniata, on vaja otsustada — mida teha urniga? Kui leinatalitust kirstu juures pole korraldatud, võib korraldada urnimatuse. Leinatalitus toimub siis urni juures sarnaselt nagu kirstuga leinatalitusel kõneleja või vaimulikuga ja muusikaga. Tuua võib leinakimpe ja pärgi. Peale tseremooniat saab urni kohe hauastada. Enamasti matavad eestlased urni maamulda. Sarnaselt kirstuga matmisele saab ka urnimatuse leinatalituse tellida matusebüroost.

Hauastamine tellitakse kalmistult, kui koht on olemas, või tuleb tellida uus hauaplats. Matuse ja haua valmiskaevamise aeg kooskõlastatakse kalmistuga eelnevalt matusebüroos kliendi soovist ja leinatalituse ajast lähtudes.

Lisaks sellele, kas valitakse hauamatus või tuhastusmatus, on veel punkte, mis tuleks koostöös matusebürooga läbi arutada ning lähedastel otsustada: leinatalituse koht, kas see toimub kiriklikult, vaimulikuga või tuleb ilmalik, leida sobiv aeg nii endale kui teenuseosutajatele, valida kirst või urn, matusemuusika, lilleseaded, peielaud, hauakivi. Soovi korral saab kohe tellida surmateated päevalehtedesse, fotograafi jm.

Üldiselt võiks matuse korraldamisel lähtuda sellest, et matusele annavad oma näo hüvastijätule tulnud inimesed, mitte ette planeeritud matusekorraldus. Ilusad matused on need, mis toimuvad spontaanselt, kus matuselised osalevad ise esinemistega, sõnavõttude või lauludega ning toimitakse lahkunule isikupäraselt, mõeldes lahkunule viimast korda koos olles.

Foto: Matusebüroo Kristin
Copy
Tagasi üles