Aaviksoo võrdles Jaak Allikut Leniniga

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik (paremal) Toompeal tudengite meeleavaldusel kõnet pidamas.
Jaak Allik (paremal) Toompeal tudengite meeleavaldusel kõnet pidamas. Foto: Toomas Huik

Haridusminister Jaak Aaviksoo võrdles täna Postimehes kõrgharidusreformi-kriitilise arvamusloo kirjutanud sotsiaaldemokraadi Jaak Alliku lähenemist «seltsimees Lenini» omaga.

Ministri sõnul on riigikogus peetud arutelud kõrgharidusreformi üle olnud eranditult konstruktiivsed, mistõttu on üllatav lugeda Jaak Alliku arvamusartiklit tänases Postimehes.

«Isegi teades kolleeg Alliku kogemust teeneka propagandisti ja agitaatorina erinevate parteide ridades, polnud raske mõista, kuidas kavandatud reform, mis suurendab kõrghariduse rahastamist üle 25 protsendi ja enam kui kahekordistab tudengitele mõeldud sotsiaaltoetused, saab olla reform vaid rikastele,» kritiseeris Aaviksoo.

«See on ehe propaganda, läbi hirmude ja klassivaenu õhutamise, nii nagu seda praktiseeris seltsimees Lenin. Ma ei jaga seda nostalgiat nõukogude kõrghariduse järele, nii nagu seda õhkus nimetatud artiklist.»

Seepeale teatas Aaviksoo, et eelnõu pooldajate lähenemine on teine, mis aga tõi riigikogu saalis kaasa naerupahvaku ja aplausi.

«Meile on oluline õiglus ja seepärast seisame vajaduspõhiste õppetoetuste eest ja tasuta õppe eest,» teatas Aaviksoo.

«Meile on oluline kvaliteet ja seepärast seisame tulemuspõhise rahastamise eest. Meile on oluline efektiivsus ja sellepärast teotame tulemuslepinguid, loobudes RKT ideoloogiast, mis on toonud ülikoolide võlgnevusi suurtes summades.»

Pärast Aaviksoo kõne esimesena sõna saanud Allik tänas ministrit «heade sõnade ja tunnustuse eest» ning küsis, kas Reformierakond on andnud IRLile garantii, et vajaduspõhiste õppetoetuste süsteem jõustub enne 2015. aastat.

Aaviksoo sellist tagatist ei andnud, kuid oli optimistlik.

«Koalitsioonileppes on tõepoolest garantii, et see käivitub 2015. aastast, aga arvestades koalitsiooni töövõimet, usume, et paljusid koalitsioonileppe punkte on võimalik palju varem jõustada,» vastas minister.

Allik väidab tänases Postimehes ilmunud arvamusloos, et kõrgharidusreform on kahjulik vaesematest peredest pärit noortele, kuigi minister üritab näidata vastupidist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles