Galerii ⟩ Merivälja muul ja ootepaviljon võidakse kaitse alla võtta

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

Merivälja laeva- ja bussiootepaviljon ning Merivälja muul võidakse tunnistada riiklikuks kultuurimälestiseks.

Riikliku ehitisregistri andmetel paiknevad Ranna tee 1 kinnistul ühekorruseline ootepaviljon ehitisealuse pinnaga 62 ruutmeetrit ja randumissild.

«Muinsuskaitseamet leiab, et Ranna tee 1 ehitis on erandliku funktsiooni jaoks rajatud ja ümbritseva linnaruumiga hästi haakuv paviljon, mis on oma ajastu arhitektuuri huvitav näide ning mille säilitamine on oluline. Sel eesmärgil on muinsuskaitseamet palunud näha ette ehitise säilitamine käimasoleva detailplaneeringu koostamisel,» ütle Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Ranna tee 1 kinnistu ja lähiala detailplaneeringu algatamise lähtetingimustes ootepaviljoni säilitamist ette ei nähtud. Nüüd on Aarius Projekteerimistööd OÜ esitanud Tallinna linnaplaneerimise ametile projekteerimistingimuste taotluse Ranna tee 1 kinnistul asuva hoone rekonstrueerimiseks ning amet on projekteerimistingimuste taotluse menetluses küsinud taotlusele seisukohti kõigilt asjassepuutuvatelt ametiasutustelt, sealhulgas Pirita linnaosa valitsuselt.

«Kuivõrd ootepaviljoni säilitamine on vastuolus detailplaneeringu lähtetingimuste ja esitatud planeeringulahendusega ning detailplaneeringu menetlust ei ole lõpule viidud kolme aasta jooksul alates uue planeerimisseaduse jõustumisest ning ilmnenud on ka muud planeeringu menetluse jätkamist takistavad asjaolud, on linnaplaneerimise amet huvitatud isikule teinud ettepaneku detailplaneeringu menetluse lõpetamiseks ja planeeringu koostamise algatamise korralduse kehtetuks tunnistamiseks,» selgitas Liinat. Detailplaneeringu algatamise korralduse kehtetuks tunnistamine on eelduseks hoone rekonstrueerimise ehitusprojekti menetlemisel.

Aadressile Ranna tee 1 soovib Fausto Capital OÜ ehitada kolmekorruselise jahisadama koos restorani ja hotelliruumidega. Esitatud planeering on 17 protsendi ulatuses omaniku maa-alal, ülejäänu on planeeritud linna maale.

Detailplaneeringu menetluse venimise tõttu saatis Pirita linnaosa valitsus möödunud aasta aprillis linnaplaneerimise ametile ettepaneku lõpetada Merivälja muuli kinnistu ja lähiala detailplaneeringu koostamine.

Tallinna linnaplaneerimise amet on alustanud Ranna tee 1 ja lähiala detailplaneeringu algatamise korralduse kehtetuks tunnistamise eelnõu koostamisega.

Ranna tee 1 kinnistu asub Pirital Merivälja asumis, Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis. Kinnistu suurus on 4301 ruutmeetrit ning sihtotstarve 50 protsenti ärimaa ja 50 protsenti üldkasutatav maa. Juurdepääs kinnistule on Ranna teelt.

Vastavalt Pirita linnaosa üldplaneeringule asub Ranna tee 1 kinnistu sadamaala ning hoiu- ja kaitsemetsa juhtotstarbega alal. Kinnistu asub Läänemere ranna veekaitse-, ehituskeelu- ja piiranguvööndis, kus ehitustegevus on kitsendatud veeseaduse ja looduskaitseseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles