GALERII ⟩ Tallinnas toimus meeleavaldus Navalnõi toetuseks: rahvas karjub «Putin on varas» (36)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Täna toimus Tallinnas Vabaduse väljakul meeleavaldus vahistatud Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi toetuseks. Navalnõi peeti kinni pühapäeval, kui ta saabus kodumaale pärast mürgitamisjärgset ravi Saksamaal. Politseijaoskonnas kiiruga peetud kohtuistungil mõisteti ta 30 päevaks vahi alla.

Tallinna protestijad kandsid plakateid kirjaga: «Navalnõi istub meie eest, meie seisame tema eest» ja «Selles riigis mul on õigus omale arvamusele. Aga oma kodumaal on mul õigus vaid vanglale».

Täna korraldatakse üle maailma meeleavaldusi, kus nõutakse Navalnõi viivitamatut vabastamist ning surve avaldamist Kremlile, et see lõpetaks vabaduse-usku kodanike põhiõiguste ja -vabaduste piiramise.

Meeleavalduse ühe korraldaja kodanikuaktivisti Sergei Metlevi sõnul on Eestis palju neid, kes jälgivad Venemaal toimuvat, kellel on seal sõpru ja sugulasi ning kes peavad seepärast oma moraalseks kohuseks toetada venemaalaste püüdu vabaduse ja inimsõbraliku riigi poole.

«Navalnõi kehastab absoluutset julgust ning taaskehtestab üksikkodanikku võimumasina väe ees. Ta väärib austust ja tuge. Meil ei ole ükskõik, et meie naaberriigi võimud rikuvad niivõrd jõhkralt inimelusid. Vabad ühiskonnad peavad tulema Vene kodanikuühiskonnale appi,» ütles Metlev.

Meeleavalduse eestvedaja, Eestisse emigreerunud Vene ökoaktivisti Jevgenia Tširikova sõnul toetab ta meeleavaldusel mitte lihtsalt poliitik Navalnõid, vaid sõpra.

«Mind ajas endast välja see metsik ebaõiglus, et süütu inimene pannakse puuri. Ma tunnen teda isiklikult aastaid. Mäletan, kuidas ta toetas minu kandidatuuri Himki linnapea kohale. Aleksei külastas Himkit koos oma meeskonnaga, aitas teha agitatsiooni, selgitas, miks korrumpeerunud võim tuleb välja vahetada. Aleksei on imeline inimene – julge, aus ja väga abivalmis, lisaks suurepärase huumorisoonega. Just selliseid poliitikuid Venemaa vajab. Ma usun, et kõik koos saavutame Aleksei vabastamise,» ütles Tširikova.

Meeleavaldusel järgitakse pandeemiaga seotud reegleid. Üritus on politseis registreeritud. Osalejatel palutakse püsida väljakul hajutatult ja kanda maske.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles