Blinken: USA naaseb tuumaleppe juurde, kui Iraan täidab oma kohustusi (1)

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: AP/Scanpix, REUTERS/Scanpix

USA naaseb 2015. aasta Iraani tuumaleppe juurde, kui Teheran täidab sellega endale võetud kohustusi, teatas kolmapäeval välisminister Antony Blinken.

«President Biden on öelnud väga selgelt, et kui Iraan täidab täielikult oma lepingust tulenevaid kohustusi, siis teeb USA sama,» ütles Blinken.

Joe Bideni asumine Ühendriikide presidendiks on tõstnud lootust, et lepe suudetakse päästa. Tema eelkäija Donald Trump viis USA leppest 2018. aastal välja ja taaskehtestas Iraanile karmid sanktsioonid.

Vene välisministeerium teatas varem päeval, et Teheran peab olema valmis naasma otsekohe oma tuumaleppejärgsete kohustuste täitmise juurde, kui USA sellesse leppesse naaseb.

«Lähtume sellest, et USA naasmine Iraani tuumaleppesse ei tohi muutuda kauplemise objektiks või kokkuleppe ülevaatamiseks nagu ka Iraanile või teistele lepinguosalistele lisatingimuste pealesurumiseks. Ei maksa siin midagi keeruliseks ajada või uuesti leiutada. Peab rangelt lähtuma tuumaleppe sõnast,» edastati ministeeriumi avalduses.

Tuumaleppe sõlmisid 2015. aastal Iraan, USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Leppega lõdvendati sanktsioone vastutasuks Teherani tuumaprogrammi piiramisele ja lubadusele, et riik ei proovi arendada tuumarelva. Iraan on rõhutanud, et tema tuumaprogramm on tsiviilotstarbega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles