Võimupööre tõstis Reformierakonna ja langetas Keskerakonna toetust (41)

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Valitsuse lagunemine ja uue moodustamine tõi kaasa suured muutused erakondade reitingutes: toetus kasvas Reformierakonnal ja Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal (EKRE) ning langes Keskerakonnal ja ka Eesti 200-l.

Sealjuures on Keskerakonna toetus vene valijate seas langenud rekordmadalale, selgus ERRi tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlusest. 

Turu-uuringud tegid oma küsitluse 12. jaanuarist 21. jaanuarini ehk küsitlus algas vahetult enne seda, kui Jüri Ratas teatas 13. jaanuaril oma tagasiastumisest seoses Porto Franco kriminaalasjaga. 

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Reformierakonnale oma hääle 27 protsenti valijatest. Detsembris oli Reformierakonna toetus opositsiooniparteina 21 protsenti.

Reitingutõus tõstis Reformierakonna ka kindlalt populaarseimaks parteiks, sest Keskerakonna toetus kukkus jaanuaris 20 protsendile. Nii madal pole see Turu-uuringute küsitlustes olnud mitte kordagi pärast viimaseid valimisi märtsis 2019. Detsembris oli Jüri Ratase juhitaval Keskerakonnal toetajaid 25 protsenti.

Langes ka parlamendivälise Eesti 200 toetus, kes oli varasematel kuudel eelmisele valitsusele jõuliselt vastandudes oma toetust tublisti kasvatanud. Kui detsembris oli Eesti 200-l toetajaid 20 protsenti, siis jaanuaris 14 protsenti.

Eesti 200st möödus toetuselt Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). Kuigi EKRE langes võimupöördega opositsiooni, kasvas nende toetus detsembrikuu 14 protsendilt jaanuaris 17 protsendile. Siiski on EKRE 17 protsenti nende tavapärane tase ja detsembrikuu 14 protsenti oli olnud valimiste järgse aja madalaim näitaja ehk erandlik number.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus oli jaanuaris kaheksa protsenti, mis on protsendipunkti võrra madalam kui detsembris ja kahe protsendipunkti võrra madalam kui novembris. Isamaa toetus on viie protsendi juures. 

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles