Johnson väisab aina iseseisvusmeelsemat Šotimaad

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: PA / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson külastab neljapäeval Šotimaad, kus ta kiidab Ühendkuningriigi ühist vastust koroonaviiruse kriisile ja proovib lepitada aina iseseisvusmeelseimaid šotlasi.

Johnson plaanib visiidil välja tuua pandeemiaabi, mida Briti valitsus on pakkunud Šotimaale testide, vaktsiinide ja rahastuse kujul.

Arvamusküsitluste järgi leiavad aga šotlased ülekaalukalt, et iseseisvusmeelne esimene minister Nicola Sturgeon on viirusekriisi haldamisel Johnsonist edukam olnud.

Kakskümmend järjestikust küsitlust on näidanud enamuse toetust Šotimaa iseseisvusele ja Šoti Rahvuspartei (SNP) on avaldanud 11-punktise kava uue referendumi korraldamiseks.

Johnson on rõhutanud, et 2014. aasta iseseisvusreferendum, kus Ühendkuningriiki jäämist pooldas 55 protsenti šotlastest, oli vaid kord inimpõlve jooksul ette tulev hääletus ning uut ta korraldada ei luba.

Iseseisvuslaste sõnul on olukorda muutnud 2016. aasta Brexiti referendum, kus enamik šotlasi hääletasid Euroopa Liitu jäämise poolt.

Lisaks iseseisvuse küsimusele kritiseerib Sturgeon Johnsonit nüüd ka selle eest, et tema visiit võib rikkuda koroonaviiruse piirangumeetmeid.

Sturgeon ütles, et ei ole visiidi üle rõõmus. Riigijuhid peaks tema sõnul järgima samu reegleid, mida nõutakse rahvalt, sealhulgas reisimise piiramine hädavajalikule.

«Inimesed nagu mina ja Boris Johnson peame käima tööl põhjustel, millest rahvas aru saab. Aga me ei pea mööda ÜKd ringi sõitma. Meil on kohustus näidata eeskuju,» ütles ta kolmapäeval.

Downing Street teatas, et «peaministri üks põhilisi ülesandeid on olla ÜK valitsuse füüsiline esindaja» ja et peaministri jaoks on «õige olla kogukondadele, äridele ja avalikkusele nähtav ja kättesaadav».

Šotimaa, Walesi ja Põhja-Iirimaa valitsus vastutavad ise oma piirkondade tervishoiupoliitika eest, mistõttu võrreldakse nende lähenemist sageli keskvalitsuse omaga, mis kehtib ainult Inglismaal.

Ehkki haigusjuhtude ja surmade arv ei ole Šotimaal ülejäänud Suurbritanniast oluliselt parem, on Sturgeoni kriisi juhtimise eest ja igapäevaste pressikonverentside eest kiidetud.

Johnsoni on vastupidi aga kritiseeritud kriisile liiga aeglaselt reageerimise eest, kuivõrd Covid-19 ohvrite arv kogu riigis on üks maailma suurimaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles