Intervjuu ⟩ Landsbergis: äärmusparempoolsus pole konservatism (8)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
«Me peame mõistma, et me ei ole enam uus Euroopa, kellel on paar üksikut teemat ja kes üritab teisi veenda,» ütleb Gabrielius Landsbergis Balti riikide kohta. 
«Me peame mõistma, et me ei ole enam uus Euroopa, kellel on paar üksikut teemat ja kes üritab teisi veenda,» ütleb Gabrielius Landsbergis Balti riikide kohta. Foto: Eero Vabamägi

Äärmusparempoolsus pole konservatism, vaid selle mõiste kaaperdamine, leiab Leedu Isamaaliidu esimees ja välisminister Gabrielius Landsbergis.

Otsus mitte minna mullu sügisel valimistele erakonna peaministrikandidaadina, vaid anda see roll hoopiski parteitule Ingrida Šimonytėle tuli Landsbergise sõnul sellest, et ta nägi Isamaaliidu võimalust purustada klaaslagi. Enne seda olid Leedu konservatiivid hädas, sest hoolimata väga truudest püsivalijatest ei õnnestunud neil kunagi ületada teatud häälte hulga piiri.

Kas teil oli raske loobuda peaministri kohast, olles samas valitsuse juhtpartei esimees?

Leedu poliitiline olukord pärast mulluseid presidendivalimisi oli huvitav. Ma nägin võimalust. Mitte iseendale, vaid erakonnale.

Räägitakse, et meie konservatiivsel parteil on klaaslagi, nähtamatu piir, mida me ei suuda ületada. On pühendunud valijaskond, kes tuleb alati välja, aga meil oli raskusi uute häälte võitmisega.

2019. aastal osales praegune peaminister Ingrida Šimonytė presidendivalimistel ja sai 450 000 inimest enda poolt hääletama. Igasuguseid inimesi – paremtsentrist, vasaktsentrist. Ta meeldis ilmselgelt paljudele.

Mulle tundus, et see on laine, mida me peame püüdma. Isiklikud ambitsioonid tuleb kõrvale jätta. Ma pakkusin seda [peaministrikandidaadi kohta], ta mõtles pikalt. Meil vedas, sest ta otsustas meie nimekirja vedada. Ja siin me oleme.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles