Eestis võib nüüd toiduainena kasvatada ja müüa putukaid

BNS
Copy
Putukatoidurestoran Austraalias Sydneys.
Putukatoidurestoran Austraalias Sydneys. Foto: Saeed Khan / AFP / Scanpix

Maaeluministeeriumi teatel tohib Eestis nüüdsest kasvatada ja turustada inimestele toiduks mõeldud teatud putukaliike.

Kui praegu kehtiv Euroopa Liidu (EL) uuendtoidu määrus loeb putukaid uuendtoiduks, siis kuni 2018. aastani kehtinud määruse kohaselt oli putukate staatust uuendtoiduna võimalik tõlgendada erinevalt, teatas maaeluministeerium.

Eestis ja enamikus teistes EL-i liikmesriikides peeti putukaid uuendtoiduks, mille turustamiseks on vaja Euroopa Komisjoni luba. Samas mõned liikmesriigid lubasid osa putukaliike oma riigi territooriumil kasvatada ja turustada.

Õigusselguse tõi EL-i kohtu mullu sügisel tehtud otsus, mille järgi ei olnud varasema määruse kohaselt terved putukad mitte uuendtoit, vaid tavatoit.

See tähendab, et jätkuvalt võib turule viia terveid putukaid ja neist valmistatud tooteid putukaliikide puhul, mis olid mõne EL-i liikmesriigi turul enne 2018. aasta.

Seejuures kehtivad üleminekumeetmed, mille järgi võib putukaid turustada seni, kuni võetakse vastu otsus viimase konkreetse putukaliigi uuendtoiduna turustamise taotluse kohta.

Putukaid võib turustada ja kasutada nii tervena kui ka jahvatatult, küll aga pole lubatud turustada putukatest saadud ekstrakte. Putukate toiduna käitlemisest tuleb teavitada põllumajandus- ja toiduametit.

Reedel toimus maaeluministeeriumis infotund toidusektorile, kus anti ülevaade toiduohutuse valdkonnas toimunud arengutest. Lisaks putukatega seotud arengutele anti toidusektori infotunnis ülevaade ka teiste aktuaalsete teemade kohta. Päevakorras olid muu hulgas toiduga kokkupuutuvate materjalide, akrüülamiidide ja toidu rikastamise määrusega seotud teemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles